Pandemia de coronavirus face ravagii în Europa. Țările care se întorc la restricții dure după creșterea numărului de infectări

Publicat: 08/10/2020 | 14:43
Pandemia de coronavirus face ravagii în Europa. Țările care se întorc la restricții dure după creșterea numărului de infectări

Europa se află într-un moment critic în ceea ce privește răspândirea coronavirusului. Pandemia ia amploare în țări cum ar fi Franța, Germania sau Cehia.

În consecință, multe țări comunitare au introdus deja noi restricții pentru a încetini răspândirea bolii. Europa a atins ieri un nou record al numărului de infectări cu SARS-COV-2.

Citește și: Coronavirus în România, 8 octombrie. Record negativ absolut! 3.130 de persoane testate pozitiv, în ultimele 24 de ore

Franța și Spania se mențin în top

Miercuri, Franța a înregistrat aproape 19.000 de cazuri noi. Este cel mai mare bilanț zilnic de la începutul pandemiei în Hexagon. La începutul săptămânii în Paris s-a impus stare maximă de alertă sanitară. Cafenelele, barurile și sălile de sport și-au închis porțile, iar numărul de persoane din centre comerciale a fost redus, scrie Digi24.

Nici Spania nu stă mai bine. Miercuri a înregistrat peste 6 500 de cazuri. Madridul și alte 9 orașe din jurul capitalei au reintrat în carantină. Barurile și restaurantele se închid la ora 22.00. Nu sunt permise reuniunile mai mari de șase persoane.

Barurile și cafenelele din Bruexelles se închid

Începând de joi dimineață, cafenelele şi barurile se pe întreg teritoriul regiunii Bruxelles pentru a stopa răspândirea noului coronavirus, care se accelerează în capitala Belgiei, au anunţat autorităţile.

Măsura este prevăzută să rămână în vigoare o lună, până pe 8 noiembrie. Consumul de alcool în spaţiul public este interzis şi în cele 19 comune ale regiunii Bruxelles-Capitale, a declarat o purtătoare de cuvânt a executivului regional. Restaurantele pot rămâne deschise.

Sălile de evenimente precum şi ceainăriile (care nu servesc neapărat băuturi alcoolice) vor trebui, de asemenea, să îşi închidă porţile, se arată într-un comunicat al executivului regional.

Belgia a înregistrat în ultimele şapte zile o medie zilnică de aproape 2.500 de noi infectări, o creştere cu 57% faţă de săptămâna precedentă. Patru dintre cele zece comune din Belgia în care circulaţia virusului este cea mai intensă se află în regiunea Bruxelles: Bruxelles-Ville, Molenbeek-Saint-Jean, Schaerbeek şi Anderlecht.

Peste 4.000 de cazuri de infectare în ultimele 24 de ore

Mai mult, tot joi, Germania a înregistrat ieri peste 4.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, cu peste 1.200 mai multe decât în urmă cu o zi şi cel mai ridicat bilanţ pe o zi înregistrat începând din data de 11 aprilie.

Miercuri, majoritatea celor 16 landuri federale au convenit să interzică cazările în hoteluri şi apartamente turistice pentru persoanele venite din zone cu risc din ţară.

Cu o rată de incidenţă de peste 50 de cazuri la 100.000 de locuitori într-o săptămână, pragul stabilit de autorităţi pentru noi restricţii, anumite districte din Berlin, oraşul Bremen şi anumite zone din nord-vest şi de lângă Stuttgart sunt astfel de zone roşii.

La Berlin şi în centrul financiar Frankfurt, unde rata de incidenţă se apropie de 50, s-a anunţat marţi instituirea de restricţii pe timp de noapte şi în privinţa contactelor sociale. În capitala federală, majoritatea magazinelor, toate barurile şi restaurantele vor fi închise între orele 23.00-06.00 începând de sâmbătă şi până cel puţin la 31 octombrie.

Sunt introduse restricții pentru persoanele care vin din zonele cu risc epidemiologic, inclusiv români. Acestea trebuie să stea în carantină la intrarea în Germania, până la testarea negativ.

Italia, Belgia și Olanda sunt la limită

Numărul cazurilor crește și în Italia. Autoritățile au prelungit starea de urgență până pe 31 ianuarie 2021. De asemenea, masca de protecție este obligatorie și în exterior.

Totodată, Cehia atinge un nou record de infectări. Ieri a avut aproape 5.000 de cazuri, ceea ce înseamnă o creștere de patru ori începând din 25 august. Autoritățile au decis reducerea numărului de participanți la adunările publice, iar școala trece în online în multe unități de învățământ.

Și Olanda a ajuns ieri la aproape 5.000 de cazuri. Autoritățile avertizează că va fi nevoie de restricții mai dure dacă numărul infecțiilor și internărilor continuă să crească atât de rapid.

Polonia anunță „toleranţă zero” pentru cei care încalcă restricţiile

Și Polonia are probleme. A înregistrat un nivel record al noilor cazuri zilnice de infectare cu COVID-19, confirmând 3.003 de noi cazuri în ultimele 24 de ore.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Wojciech Andrusiewicz, a avertizat într-o conferinţă de presă că este de aşteptat un număr semnificativ de decese în următoarele zile. El a anunţat că este probabil ca autorităţile să crească numărul zonelor galbene sau roşii, unde există restricţii anti-coronavirus, cum ar fi purtarea măştii în locuri publice.

În prezent, 51 de zone din Polonia sunt clasificate ca fiind galbene sau roşii, dar începând de sâmbătă numărul acestora ar putea să depăşească 100, ceea ce înseamnă că aproximativ o treime din suprafaţa ţării ar fi vizată de restricţii suplimentare.

Nu rata: Bilanț decese coronavirus. Alte 44 de persoane infectate cu COVID-19 au murit

Capitala Varşovia ar urma să fie declarată zonă galbenă începând de sâmbătă, a spus Andrusiewicz. Polonia a anunţat marţi „toleranţă zero” pentru cei care încalcă restricţiile impuse pentru a limita răspândirea pandemiei de COVID-19.