Pandemia și-a spus cuvântul! Câți lei costă un buchețel de ghiocei în piață

Publicat: 15/02/2021 | 15:09

Ghioceii, florile delicate ce răsar de sub plapuma de zăpadă, sunt vestitorii primăverii. În ciuda faptului că primăvara începe pe 21 martie, ghioceii apar de obicei cu câteva săptămâni înainte.

După lunile lungi și friguroase de iarnă, primăvara readuce natura la viață. Zilele devin mai lungi, vietățile se trezesc din somnul hibernal, iar ghoceii încep să înflorească. Vârfurile lor ies din pământul încă rece între sfârşitul lui ianuarie şi începutul lui martie. Au frunze cu margini netede şi flori albe și cresc până la aproximativ 20 cm.

Dacă vreţi să aveți ghiocei în grădina voastră, se recomandă să puneţi mai mulţi bulbi într-un loc, întrucât din fiecare bulb răsare o singură tulpină. Ghioceii preferă locuri umede şi umbroase, astfel că adesea cresc în luminişurile de pădure, pe pajişti şi în pădurile de foioase.

Până una alta, însă, îi puteți găsi în piață. Un buchețel de ghiocei reprezintă speranță, inocență, gingășie, alinare, dar și simbolul prieteniei adevărate. Așa că poate fi un cadou perfect pentru apropiați. Ca să le înseninați ziua, însă, trebuie să scoateți din buzunar 5 lei. Pandemia a afectat grav sectorul economic și nu numai, iar prețurile au explodat în 2021.

Rezervație unică de ghiocei în România

În lume există peste 100 de specii și 2.500 de varietăți de ghiocei. Toți au culoarea albă, aspectul fiind cel care face diferența. De exemplu, Galanthus nivalis Pagoda este o varietate de ghiocel care are petalele ușor răsucite înspre exterior. Soiul Galanthus nivalis Virescens îl recunoaștem după petalele decorate delicat cu dungi verzi.

În România avem o rezervație unică în lume dedicată ghioceilor dobrogeni. Această rezervație protejează ghioceii din soiul Galathus plicatus care cresc în nordul Dobrogei. Această varietate este protejată la nivel național, dar și european.

Istoria ghiocelului datează de câteva milenii. Dovada este celebrul poem al lui Homer, din Odiseea, în care Mercur îi oferă lui Ulise o iarbă numita Moly (Galanthus nivalis). Această iarba l-a apărat pe Ulise de otrava vrăjitoarei Circe. Ghioceii sunt plante otrăvitoare, iar bulbii acestor flori sunt extrem de toxici.

Din florile de ghiocei se extrage galanthamina, un nutrient somnifer. Această substanță mai este produsă de narcise și crinul păianjen roșu. Extractul se folosește în tratarea bolii Alzheimer.