Panourile solare devin obligatorii. De când se aplică

Publicat: 18/05/2022 | 07:47
sursă foto: Pixabay

Uniunea Europeană (UE) îi obligă pe dezvoltatori să pună panouri solare pe clădirile noi. Află, în continuare, de când se aplică acest lucru și care este scopul acțiunii.

UE are în plan ca Europa să treacă la energia verde. Până în 2030, jumătate din energia pe care o consumă Bătrânul Continent trebuie să vină din surse regenerabile. Tocmai din acest motiv panourile solare pe clădirile noi devin obligatorii.

(VEZI AICI: CE SUNT PANOURILE SOLARE ON-GRID? DE NECREZUT CÂT TE COSTĂ SĂ ÎŢI PUI PENTRU A PRODUCE CURENT PENTRU O CASĂ)

Panourile solare devin obligatorii. Proiect de 700 de milioane de euro în România

În prezent, România produce circa 4.500 de megawați din energie regenerabil, mai mult din eoliene și mai puțin din panouri solare. Invesitorii anunță însă cel mai mare proiect, de 700 de milioane de euro. Aceștia promit că la Arad vor fi 1000 de hectare de panouri voltice.

Tot mai mulți români devin adepții energiei verzi. Dacă în 2019 aveam în țară 303 prosumatori, în 2021 avem aproape 14.000, iar până la finalul acestui an se estimează că am putea avea 30.000. Prosumatorul este cel care produce energie mai mult decât consumă și ce-i rămâne scoate la vanzare.

În România, ca să îți pui panouri fotovoltaice, îți trebuie răbdare. Procesul durează câteva luni și ai nevoie de un dosar cu o mulțime de acte. În plus, plătești la stat și 2.000 de lei.

Cât costă panourile fotovoltaice?

Persoanele care vor să investească în panouri fotovoltaice pentru locuințele lor trebuie să cerceteze, mai întâi, piața. Ofertele sunt diferite, depinzând de firme, și trebuie să cunoști câtă energie consumi, la nivelul întregii locuințe.

(NU RATA: CÂT COSTĂ SĂ INSTALEZI PANOURI FOTOVOLTAICE ACASĂ. CÂT ECONOMISEȘTI DACĂ LE FOLOSEȘTI)

Un sistem complet de panouri fotovoltaice poate ajunge la prețul de 1600 de euro per kilowatt instalat. Există și sub 1000 de euro, la o calitate diferită. Un sistem de panouri solare off-grid (sistem independent destinat unei locuințe care se află într-o zonă izolată, departe de rețeaua națională) care alimentează un televizor, 4 becuri LED și un frigider de 30-40 Watti pornește de la suma de 1100 de euro. Pentru un sistem on-grid, pus pe acoperișul casei, prețul pornește de la 0.8 – 1 euro / watt peak. Prețul unei instalații pornește de la 3200 de euro.

Răzvan Scarlat
Răzvan Scarlat este redactor la site-ul CANCAN.RO, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A avut prima tangență cu presa la vârsta de 23 de ani, când a început să scrie pentru fanatik.ro. Apoi a semnat articole pentru GOOOLSPORT și ZIUANEWS.RO. ... citește mai mult