Pantelimonul, cel mai expus in caz de cutremur! Vezi cum poti sa te salvezi daca te prinde seismul aici!

De: Cancan
Publicat: 11/10/2013 | 01:07
Urmarile cutremurului din 77

Pe harta putem, vedea zonele cele mai afectate de un seism puternic

Avand in vedere ca in ultima vreme se discuta tot mai mult despre posibilitatea producerii unui cutremur, care risca sa provoace pagube materiale si, mai ales, umane, iar zona Pantelimon este una cu risc seismic, edilul sectorului 2, Neculai Ontanu, ne-a explicat ce masuri au fost luate pentru a asigura siguranta bucurestenilor.

Astfel, in cazul aparitiei unor situatii de urgenta s-a realizat „Planul de evacuare a populatiei si a unor bunuri materiale in caz de urgenta al sectorului 2”. Pentru zona Pantelimon se va interveni prin Punctul de adunare evacuati numarul sase, situat in zona Pietei Delfinului, care dispune de urmatoarea logistica in cazul aparitiei unor situatii de urgenta: trei autobuze pentru transportul persoanelor, o ambulanta pentru transportul persoanelor cu probleme medicale, un echipaj al Politiei Rutiere si un echipaj al Politiei Locale.

Planul primariei sectorului 2 in caz de cutremur pentru bucurestenii din Pantelimon

De aici, persoanele adunate vor fi directionate catre Punctul de primire/repartitie numarul doi situat in cadrul Complexului Sportiv National „Lia Manoliu” pe itinerarul numarul 11. Mai exat pe traseul: Bulevardul Chisinau – Bulevardul Basarabia, acolo unde vor putea fi adapostite circa 7.860 persoane beneficiare a 7.700 de locuri de hranire. Persoanele cu probleme medicale, aflate la Punctul de adunare evacuati numarul sase, vor fi transportate la unul din cele trei spitale aflate in vecinatatea locatiei – Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Dr. Victor Gomoiu”, Spitalul Clinic de Urgenta „Sf. Pantelimon” si Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa”.

De altfel, la locurile de adunare, persoanele vor fi preluate de personalul instruit pentru a actiona in asemenea situatii si inregistrate in vederea asigurarii ulterioare a necesarului de hrana si, in functie de durata situatiei de urgenta, de imbracaminte si incaltaminte.
De asemenea, in caz de un seism puternic care va provoca pagube, in zona Pantelimon va interveni si Garda Civica Voluntara a Sectorului 2, care face parte din Divizia Civica Voluntara, care are ca principal obiect de activitate educatia, instruire si interventia in situatii de urgenta.

Urmarile cutremurului din 77

In acest moment Divizia Civica poate conta pe mai mult de 130 voluntari care sunt organizati in vederea interventiei potrivit principiului locatiei(domiciliu), pe zone de risc cum ar fi Colentina-Tei, Fundeni, Pantelimon, Morarilor – Iancului.
„Grija si atentia noastra in cazul unui cutremur se indreapta nemijlocit spre prevenirea pierderilor de vieti omenesti si spre salvarea cat mai urgenta si prompta a celor care sunt in pericol iminent. Tocmai de aceea am gandit, preventiv, modalitati concrete de a veni in sprijinul populatiei sectorului 2 in cazul unui cutremur. In primul rand, ne-am asigurat, prin expertizele tehnice ale blocurilor reabilitate termic, ca locuintele oamenilor nu prezinta risc seismic. Apoi, am realizat un plan concret de masuri, menit sa puna bazele pasilor ce vor fi urmati de factorii abilitati care vor sti exact unde sa duca ranitii, cu ce aparatura sa intervina, ce masuri sa urmeze si multe altele”, ne-a declarat edilul sectorului 2, Neculai Ontanu.

Edilul spune reabiliatrea blocurilor se va incheie cel tarziu in primavara lui 2016

De altfel, blocurile din cartierul Pantelimon sunt reabilitate majoritatea. Potrivit primariei de sector aici se afla aproximativ 225 de asociatii de proprietari de blocuri de locuinte care s-au inscris in programul de reabilitare termica. Pana in prezent, pentru 166 de blocuri inscrise in program s-a efectuat expertiza tehnica, premergatoare reabilitarii termice, fara de care, potrivit legislatiei in vigoare, nu se puteau inscrie. Expertizele tehnice au demonstrat ca, din punct de vedere al structurii de rezistenta, toate aceste imobile nu prezinta risc seismic, drept pentru care am procedat la reabilitarea termica. (A.S.)(Sursa foto infp.ro

Harta de microzonare seismica a municipiului Bucuresti realizata de catre specialistii de la Institutul National pentru Fizica Pamantului