Paradox românesc. Ospătarul care lucrează în Parlament câștigă mai mult decât un profesor

Publicat: 25/05/2023 | 20:40
Lucrătorii din Parlament câștigă mai mult decât profesorii / Sursă foto: colaj Pixabay

Un paradox românesc – ar spune unii dintre cetățeni, când se rezumă la veniturile pe care le încasează în diverse domenii de activitate. Plaja veniturilor din România e dezechilibrată, motiv pentru care se nasc revolte. Ospătarul care lucrează în Parlament încasează un venit mai mare decât un profesor, iar acesta este unul dintre exemple. Iată mai jos detaliile.

Profesorii nu au de gând să renunțe la greva generală. Azi a avut loc a patra zi de proteste în stradă, proteste în urma cărora își cer anumite drepturi. Nemulțumirile în Educație sunt multiple, însă cea mai mare dintre ele reprezintă veniturile lunare pe care le încasează.  Activitatea protestatară ar putea să fie extinsă pe o perioadă mai lungă, acest aspect putând afecta calendarul examenelor naționale. Profesorii nu doresc să renunțe la revendicări.

Vezi și CÂȚI BANI TREBUIE SĂ PRIMEȘTI DACĂ MUNCEȘTI ÎN WEEKEND. LEGISLAȚIA DIN ROMÂNIA NU ESTE FOARTE CLARĂ PENTRU ANGAJAȚI ȘI ANGAJATORI

Ospătarul care lucrează în Parlament încasează un salariu mai mare decât un profesor

Diferențele dintre salariile profesorilor și ale altor lucrători sunt clare, la o primă analiză a salariilor de pe piață. De exemplu, ospătarul care lucrează în Parlament încasează un venit lunar mai mare decât cel al unui cadru didactic. La Camera Deputaților, există persoane angajate pe poziții precum sudor, ospătar, grădinar, brutar, agent de curățenie, lăcătuș sau tâmplar. Meserii pentru care, de altfel, ar putea să se ceară absolvirea unor școli profesionale. Și chiar și în aceste condiții, salariile sunt mai mari, spre deosebire de cele ale celor care activează la catedră.

De pildă, salariul net al unui profesor debutant la o școală gimnazială este de 2800 de lei. Prin comparație, un angajat la Camera Deputaților din Parlament câștigă mai mult decât un profesor, fiindu-i adăugat și un spor.

De pildă, salariul net al unui profesor debutant la o școală gimnazială este de 2800 de lei. Prin comparație, un angajat la Camera Deputaților din Parlament câștigă mai mult decât un profesor, fiindu-i adăugat și un spor. Potrivit unui tabel al salariilor de bază în cuantum brut lunar, ospătarul care lucrează în Parlament are un venit brut între 4771 și 5128 de lei. În plus, primește și un spor de condiții vătămătoare, pe lângă salariu, fiind între 360 și 444 lei (brut), potrivit newsweek.ro.

Profesorii sunt în grevă

La momentul actual, situația salariilor în România a devenit un „teren sensibil”. În primul rând, în data de 17 mai 2023, profesorii au intrat în grevă de avertisment (anunțată, de altfel, dinaintea producerii ei). Apoi, pe 22 mai 2023 a fost greva generală. De altfel, a fost și prima grevă generală în Educație, după 18 ani. Cerințele cadrelor didactice au fost clare: vor salarii mai mari, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate. De asemenea, liderii sindicali au cerut și instituirea regulii indexării anuale a veniturilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației. La acestea, au cerut să se adauge și plata orelor suplimentare și sporurile. Despre acest aspect puteți afla mai multe informații aici.

De altfel, nu doar profesorii au făcut pasul de a ieși în stradă să protesteze și să ceară majorarea salariilor. În a patra zi de grevă generală a profesorilor, președintele Sindicatelor Transportatorilor Feroviari a anunțat că angajații CFR vor să protesteze și ei. Intenția va fi dusă până la capăt, iar protestele vor avea loc în data de 29 mai 2023, în fața sediului Ministerului Transporturilor. Vezi aici detaliile.

Citește și AM FĂCUT CALCULUL! CÂȚI BANI PRIMEȘTE O CAMERISTĂ ROMÂNCĂ, PE UN VAS DE CROAZIERĂ CU ITINERARIU ÎN MAREA MEDITERANĂ

Sursă foto: colaj Pixabay