Părintele Calistrat a făcut calculul complet! Câți bani trebuie să dai, de fapt, la biserică pentru o nuntă

Publicat: 22/07/2023 | 11:43

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, județul Iași, a explicat, într-o emisiune, câţi bani ar trebui să dea bisericii, din darul obținut la nuntă, tinerii căsătoriți. Potrivit preotului, mirii ţin cont mai mult de distracţie şi mai puţin de apropierea de Dumnezeu.

Părintele Calistrat Chifan este unul dintre cei mai îndrăgiți duhovnici din România, care a ajuns popular datorită postărilor făcute pe rețelele sociale. Sute de persoane îi urmăresc activitatea, iar cele mai apreciate mesaje ale sale sunt cele legate de conduita greșită a unor enoriași, atunci când vin la biserică.

CITEŞTE ŞI: CINE A FOST MAREA IUBIRE A PĂRINTELUI CALISTRAT CHIFAN? „AM OCHIT O FATĂ ȘI FRUMOASĂ, ȘI HARNICĂ, ȘI…”

În cadrul unei emisiuni, părintele a povestit o situaţie pe care a întâmpinat-o cu un enoriaş, după ce a oficializat slujba cununiei. Preotul Calistrat Chifan i-a explicat mirelui ce înseamnă zeciuiala.

Ai citit în Scriptură ce înseamnă zeciuiala? că 10% din ce câștigi trebuie să dai la biserică? Da, ei, acuma, mă ascultă-mă: cât a costat rochia miresei? 2.000 – 3.000 euro da?! cât înseamnă? 150 milioane… cât o costa muzica? 100 de milioane… cât a costat fotograful? 50 de milioane… cât a costat coregrafia? 100 de milioane… cât a costat tot aici? Ce aveți voi? Șampanii, mese, povești? Toată asta? 100 de milioane da, cât costă masa la restaurant? 2 – 300 de milioane.. da, deci vă ridicați undeva aproape la un miliard  de investiții cu nunta… Cel puțin 20.000 euro i-ați tocat?

Da, Părinte da, cred că și mai bine…

Înmulțește 10% și trece-mi-i în cont sau pune-mi-i în plic.

Părinte, mata’ te auzi ce vorbești?

Păi adică eu nu înțeleg un lucru: L-ați luat pe Dumnezeu de prost?! El e ultimul fraier la care ați venit să vă dea harul, după ce voi ați cheltuit atâtea lucruri, care de-a 2-a zi nu mai sunt valabile?! Rochia o arunci, mâncarea ai mâncat-o, banii i-ai cheltuit? Restaurantul l-ai părăsit, florile s-au veștejit, sticlele goale le-ai aruncat și toată povestea s-a terminat. Dar cununia de la Dumnezeu rămâne! Aia e cea mai importantă.

Părinte mi-ați stricat tot fengshuiu’…

Păi nu ți-am stricat tot fengshuiu’. Tu dă-mi cât vrei, da’ ca să știi că nu-l prostești pe Dumnezeu; Să-ți intre bine în cap!

O, părinte, bine a zis cine a zis că popii sunt zgârciți!

Da, băi, sunt hapsâni și zgârciți. Am vrut doar să-ți dau o lecție să vezi cât costă deșertăciunea, care este până la urmă egală cu zero, e o zi de distracție. Că unii fac nuntă și plătesc după nuntă de le sar ochii. Știți câți rămân cu datorii și cu probleme, și cu obligații, și cu împrumuturi?! Și stai că n-ai terminat nunta! Tu toată viața cât trăiești trebuie să mergi la toți prietenii, în raport de inflație și să cotizezi, pentru că ei au fost la nunta ta. Deci uite, te-ai distrat odată da’ distracția continuă ca la căsuța de la cec. Când?“, a povestit preotul.

Povestea părintelui Calistrat, despre întâlnirea cu diavolul

Într-un interviu acordat recent, părintele a făcut publică o experiență care, în rândul oamenilor, poate părea desprinsă din filme. Duhovnicul Calistrat Chifan a mărturisit că întreg episodul s-a petrecut în copilăria sa.

Părintele a povestit că totul a început când era elev și trecuse de clasa a șaptea. Mărturisirile sale sunt cutremurătoare, însă, de mic copil, nu s-a temut de cel care face cel mai mult rău pe acest pământ.

”Cred că eram trecut de clasa a șaptea și venind un vagon de marfă din Banat, cum se duceau moldovenii să lucreze în agricultură prin Ialomița, prin Bărăgan, prin Timișoara și când primeau la sfârșit arenda aia, în loc să le dea bani, le dădea furaje. (…) Eu aveam un lucru, pe care îl știam de când eram eu copil: dacă cântă cocoșul noaptea, nu trebuie să te temi.

Adică în momentul când cântă cocoșul, dracii fug și se sperie. Cruce la gât aveam, aveam așa un fel de scurtătură în mână, trebuia să trec peste un deal, peste o margine de pădure, peste un câmp pustiu, pe lângă un cimitir, nu mă impresionau, n-aveam nicio treabă.”, a spus preotul, potrivit bzilive.

This browser does not support the video element.

Hermina Hagianu
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune ... citește mai mult