Pedepse dure pentru șoferi! Greșeala din trafic care te poate lăsa fără permisul auto. Amendă maximă de 2.900 de lei sau închisoare de până la 7 ani

Publicat: 21/08/2023 | 10:33
Ce riscă șoferii care se urcă băuți la volan

Șoferii care nu respectă regulile de circulație riscă sancțiuni dure. Potrivit Codului Rutier, pot lua amenzi usturătoare, de până la 2.900 de lei, permisul auto poate fi suspendat sau chiar pot fi pasibili de închisoare de până la 7 ani. Există o greșeală pe care șoferii nu trebuie să o facă niciodată în trafic, pentru că, în caz contrar, vor suporta consecințele. Prevederile se regăsesc în Ordonanța de Urgență 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Iată detaliile mai jos, în articol.

Șoferii care nu respectă regulile de circulație riscă sancțiuni dure. Mai cu seamă, este vorba despre conducătorii auto care consumă băuturi alcoolice și, apoi, se urcă la volan. În România, astfel de comportament nu este tolerat, atunci când vine vorba despre circulația pe drumurile publice. Conducătorii auto care se află sub influența alcoolului și conduc sunt sancționați de legislația în vigoare. De altfel, există două tipuri de sancțiuni ce pot fi aplicate, în funcție de alcoolemia depistată de oamenii legii.

Conducătorii auto cărora li se depistează o concentrație de alcool de până la 0,40 mg/l în aerul expirat vor primi amendă contravențională. De altfel, li se va suspenda permisul auto pentru o perioadă de 90 de zile. Amenda poate varia între 1.305 lei și 2.900 de lei (un punct de penalizare este în cuantum de 145 de lei). Cu alte cuvinte, șoferul poate primi amendă în funcție de câte puncte de penalizare a acumulat. De altfel, există o speță în urma căreia un șofer ar putea fi pasibil de închisoare.

Vezi și AI GRIJĂ CÂND IEȘI DIN PARCARE! ȘOFERII SUNT OBLIGAȚI SĂ ȚINĂ CONT DE NOUA REGLEMENTARE DIN CODUL RUTIER, ALTFEL SE POT ALEGE CU O PENALIZARE COSTISITOARE PENTRU UN LUCRU BANAL

Șoferii care nu respectă legea rămân fără permisul auto

Pe de altă parte, dacă unui șofer îi va fi depistată o concentrație de alcool ce depășește pragul de 0,40 mg/l în aerul expirat, atunci acesta va rămâne fără carnet. De asemenea, va fi amendat și i se va întocmi un dosar penal. Așa cum se arată în Ordonanța de Urgență 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, conducătorii auto cărora li se depistează o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge riscă să ajungă în spatele gratiilor. Mai jos vă redăm partea din OUG în care este precizat acest aspect.

Ordonanța de Urgență 195/2002, art. 87, punctul 1 arată: „Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat) se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”.

De altfel, mai este prevăzută o altă speță în OUG 195/2002, la punctul 5. Se referă la conducătorii auto care refuză sau se sustrag în fața recoltării probelor biologice sau testării. Riscă între 2 și 7 ani de închisoare.

„Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul […] de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanțe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani”, prevede Ordonanța de Urgență, arată legislatie.just.ro.

Vezi și VITEZA LA CARE SE SUSPENDĂ PERMISUL DE CONDUCERE ÎN 2023. UN NOU PRAG APARE ÎN ROMÂNIA