Pensia privata obligatorie

De: Cancan
Publicat: 30/07/2007 | 00:00

START. Tinerii pot alege un fond de pensii obligatorii incepand cu 17 septembrie 2007 Avantaj. Cei care contribuie la fondurile private pot avea o pensie dubla sau chiar tripla fata de cea de stat Arpad Dobre Salariatii cu varste de pana la 35 de ani – impliniti pana cel tarziu la 31 decembrie 2007 – sunt obligati sa aleaga, incepand cu 17 septembrie, la ce fond de pensii administrate privat (obligatorii) vor sa contribuie. Angajatii cu varste de pana la 45 de ani (impliniti pana la sfarsitul acestui an) pot decide, daca vor, sa contribuie la un fond de pensii administrate privat. Cei cu varste de peste 45 de ani pot sa-si rotunjeasca peste 15 ani ani pensia de stat daca adera la un fond de pensii facultativ. Cei cu varste sub 35 de ani pot obtine, dupa 25 de ani, pensii de peste 500 de euro

Contributii

Nu trebuie sa platiti nimic in plus pentru o pensie privata obligatorie. Banii vor fi luati automat din contributia de 9% pe care angajatorul oricum o vireaza automat, din veniturile dvs. lunare, in sistemul de contributii sociale de stat. Contributia la pensia privata obligatorie va creste in urmatorii 8 ani cu 0,5% anual, pana la 6% din venituri in anul 2015. Estimari Daca un angajat mai contribuie si la un fond de pensii facultativ, acesta va avea la varsta pensionarii (adica peste minimum 25 de ani) o pensie decenta, compusa de fapt din trei pensii: de stat, privata-obligatorie si privata-facultativa. Sumele cumulate ar putea depasi 50% din salariul mediu pe economie la vremea respectiva. Comisia Nationala de Prognoza estimeaza pentru acest an un salariu mediu brut pe economie de 1.330 de lei si o crestere, in medie, cu 8-9%/ an in anii urmatori, pana la un nivel estimat la circa 3.000 de lei in 2015 (minimum 1.000 de euro la un curs de maximum 3 lei/1 euro cat se estimeaza pentru 2013-2015).

Mosteniri Si deduceri

Pensia privata va putea fi mostenita de sot sau sotie ori de un alt beneficiar desemnat si nu se va sista, asa cum se intampla cu pensia de stat in prezent. In ceea ce priveste pensia facultativa, angajatul isi poate deduce (scadea) din impozitul pe venit, in limita a 200 de euro pe an, contributia la aceasta pensie.