Pensiile românilor, în pericol după o decizie de neînțeles. E scandalul momentului în lumea politică din România

Publicat: 27/09/2023 | 14:21
Anunț oficial despre pensii / foto: Colaj CANCAN

Un scandal de proporții a izbucnit în lumea politică marți, 26 septembrie, după ce un document cu presupuse amendamente a „scăpat” din mâinile oficialilor statului și a ajuns sub ochii jurnaliștilor. Printre măsurile prevăzute, este și desființarea pilonului II de pensii, măsură care a făcut românii să se enerveze la culme. 

Pilonul II de pensii a fost „amenințat” în repetate rânduri în ultimii ani, sub diferite regimuri politice. Acest fond este extrem de important pentru milioane cetățeni care cotizează de ani buni, în speranța că la bătrânețe vor avea parte atât de pensia de la stat, cât și de cea privată, care să le suplimenteze veniturile.

8 milioane de cetățeni, în pericol să-și piardă pensiile?

Documentul a ajuns și la Asociația pentru Pensiile administrate Privat. Observând că parlamentarii iau în calcul desființarea pilonului II, fapt care ar strica bătrânețea a 8 milioane de români, au transmis următorul protest:

„Mecanismul propus este menit să distrugă cea mai de succes reforma structurală a ultimilor 15 ani, care a dus România în rândul țărilor civilizate. Toate statele din Uniunea Europeană și din OCDE au sisteme de pensii private complementare la Pilonul I, în mai mult de jumătate din cazuri fiind vorba de sisteme obligatorii sau semi-obligatorii.

Mai mult, prin PNRR, Guvernul României si-a asumat să întărească Pilonul II și nu să îl desființeze, jalon pe care atât Guvernul cât și Comisia Europeana îl considera îndeplinit. Propunerea depusă azi în Parlament afectează grav și ireversibil Pilonul II de pensii, lăsând 8 milioane de romani cu un viitor incert la pensie, contrar direcției europene a României”, se arată în comunicatul Asociației.

(CITEȘTE ȘI: Cum se calculează pensiile românilor. Formula prin care poți afla ce bani primești în funcție de vechime)

Baza de contribuție pentru Pilonul II

Baza de calcul, reținerea şi termenele de plată a contribuţiei la fondul de pensii administrat privat sunt aceleași cu cele stabilite pentru contribuţia de asigurări sociale. La momentul începerii activității de colectare, în anul 2008, cuantumul contribuţiei a fost de 2% din baza de calcul. Din anul 2018, cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 3,75% (art. II din OUG nr. 82/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative).

Banii pentru care orice român trecut de 35 de ani trebuie să-i dea pentru Pilonul II provin din contribuţia individuală de CAS. Nivelul capitalului social pentru autorizarea ca administrator de fond este de 4 milioane Euro.

(CITEȘTE ȘI: Vestea momentului pentru cei cu pensii sub 3.000 de lei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult