Pensionarii sunt buni de plată după mărirea pensiilor! Câţi bani vor avea de dat la stat cei cărora li s-au majorat veniturile

Publicat: 19/04/2023 | 09:46
Motivul pentru care pensionarii sunt buni de plată, după ce li s-au mărit pensiile / Sursă foto: Pixabay

Pensionarii au parte de un nou anunț nu tocmai îmbucurător. După ce pensiile vor fi majorate, aceștia vor fi nevoiți să plătească impozit. Este vorba despre persoanele care vor încasa venituri ce depășesc plafonul de 2000 de lei. Iată mai jos, în articol, de ce pensionarii sunt buni de plată.

La momentul actual, există 4,6 milioane de români care beneficiază de pensii. Pensionarii care încasează pensii ce depășesc plafonul de 2000 de lei, lunar, vor fi nevoiți să plătească impozit pe venit.

Potrivit datelor oferite de CNPP – Casa Națională de Pensii Publice, care se regăsesc în raportul pentru luna martie a anului 2023, pensia lunară medie în România este de 2.004 lei.

Potrivit legii, sunt exceptate de la plata contribuției pentru asigurări sociale de sănătate pensionarii cu veniturile provenite din pensii. De asemenea, sunt exceptați și cei care au venituri provenite din drepturi de proprietate intelectuală. Totodată, sunt scutiți și pensionarii care încasează un venit lunar din partea statului de până la 4000 de lei. În aceste cazuri, CASS-ul este suportat din bugetul de stat.

Legea arată că impozitul pe venit este de 10% și se reține din pensiile care depășesc suma neimpozabilă de 2000 de lei.

Vezi și  CE PENSIE VA AVEA UN ROMÂN CU UN SALARIU DE 7.000 LEI, CARE A COTIZAT 35 DE ANI LA BUGETUL DE PENSII? SUMA ESTE INCREDIBILĂ

Pensionarii sunt buni de plată, după ce veniturile au fost majorate

Există câteva exemple care pot fi luate în considerare, iar pensionarii sunt buni de plată, dacă trec de plafonul de 2000 de lei. De exemplu, în cazul unui pensionar care încasa, în 2022, un venit brut de 1313 lei, nu trebuia să plătească CASS. De asemenea, nu i se reține pensionarului impozitul de 10%, pentru că nu depășește plafonul de 2000 de lei.

Pe de altă parte, în cazul unui pensionar român care încasează un venit lunar, din partea statului, în valoare de 2.323 de lei, va trebui să plătească un impozit de 32 de lei. Nu este nevoit să plătească datoria către CASS.

În cazul unui pensionar care încasează un venit lunar brut de 4.343 de lei, trebuie să plătească 34 de lei pentru asigurările sociale de sănătate. Pentru impozitul pe venit, plata va fi de 231 de lei, arată antena3.ro.

Citește și CUM POŢI BENEFICIA DE PENSIE ANTICIPATĂ SAU ANTICIPATĂ PARŢIAL? ACTELELE NECESARE ŞI REGULILE DE DEPUNERE ALE DOSARULUI

Sursă foto: Pixabay