Percheziţiile din ”Groapă” scot la iveală o învârteală de 4 mil E. Cum a ”deturnat” milionarul Negoiţă autocarul şi baza de antrenament a lui Dinamo

De: Cancan
Publicat: 10/02/2017 | 00:05
Ionuţ Negoiţă, acţionarul majoritar al clubului Dinamo

Ionuţ Negoiţă a devenit acţionar la Dinamo în august 2012, atunci când a preluat acţiunile lui Cristi Borcea. În martie 2013 Dragoş Săvulescu şi Nicolae Badea s-au retras din acţionariatul clubului, iar Negoiţă a preluat controlul lui Dinamo, fiind acţionarul majoritar. Milionarul nu a preluat, însă, şi palmaresul clubului, acesta rămânând la Nicolae Badea. De altfel, în schimbul unui pachet de acţiuni neachitat de Negoiţă, aceasta îi datorează lui Badea suma de 2 milioane de euro. Tribunalul Bucureşti a şi decis în această cauză, aşa cum CANCAN.RO v-a dezvăluit în exclusivitate, să instituie sechestru pe un număr de 92,9% din acţiunile lui Negoiţă la Dinamo, până la concurenţa sumei de 2.000.000 de euro (VEZI AICI).

La scurt timp după ce a devenit acţionar majoritar la Dinamo, Ionuţ Negoiţă solicita instanţei intrarea în insolvenţă a clubului. Cerere care a şi fost aprobată de Tribunalul Bucureşti. Negoiţă acuza, în momentul în care a solicitat insolvenţa, „jaful derulat în ultimul deceniu la Dinamo”. Ba chiar numea respectivul deceniu unul „criminal”.

Între timp Ionuţ Negoiţă a scos clubul din insolvenţă, dar, aşa cum vedem, acest lucru nu s-ar fi petrecut fără probleme. Negoiţă a început să înstrăineze active ale clubului, printre care şi autocarul echipei, lucru investigat acum de către procurori. Angajaţii lui Dinamo vorbeau în trecut şi de înstrăinarea bazei de pregătire de la Săftica, Ionuţ Negoiţă fiind acuzat de acelaşi lucru şi de către fostul acţionar dinamovist Vasile Turcu. „Am informaţii că, la scurt timp după trimiterea cererii de intrare în insolvenţă, Ionuţ Negoiţă a trecut autocarul clubului şi baza de la Săftica pe două societăţi care îi aparţin dumnealui. Pot să vă spun că terenul de la Săftica a fost cumpărat acum şase ani de la Ministerul de Interne, iar autocarul a fost achiziţionat în leasing. Juriştii m-au atenţionat că dacă aceste active ar fi trecute pe societăţi care nu reprezintă posesiunile dumnealui este caz penal. Gândiţi-vă că acest om a depus cererea de intrare în insolvenţă la aniversarea a 66 de ani de la înfiinţarea clubului sportiv, un gest pe care îl consider josnic. Este în stare de orice!”, îl acuza Vasile Turcu pe Ionuţ Negoiţă.

În momentul în care Ionuţ Negoiţă a preluat controlul clubului, datoriile lui Dinamo erau de 8 milioane de euro. Atunci când clubul a intrat în insolvenţă acestea se dublaseră, erau de 17,5 milioane de euro, motiv pentru care au existat voci care au acuzat că datoriile au fost umflate. Din aceste 17,5 milioane de euro, 9,6 milioane de euro erau datorii către firmele lui Ionuţ Negoiţă, după cum urmează: în nume propriu 13.934.453 de lei, iar restul prin societăţile Confort Business Solutions SRL (7.200 de lei), Confort City Rezidential SRL (6.955.107 de lei), Domus Stil Imobiliare SRL (1.789.884 de lei), Ideal Rezidential SRL (17.968.359 de lei), Rin Hospitality Company SRL (486.458 de lei), Rin Hotel Management SRL (1.346.550 de lei).

Ieşirea lui Dinamo din insolvenţă s-a făcut fără ca Ionuţ Negoiţă să recupereze vreun ban din cei 9,6 milioane de euro pe care Dinamo îi datora, de aceea fiind lansată ipoteza că Negoiţă ar fi umflat acea datorie pe care Dinamo ar fi avut-o la el. Rămâne o dilemă cum, în condiţiile în care Negoiţă a pus pe liber jucătorii cu salarii mari şi a impus un plafon salarial de maxim 6.000 de euro pe lună datoria lui Dinamo s-a dublat. „În acea perioadă, totul s-a facturat pe firmele cu pricina! Fie că era vorba de cazarea jucătorilor, deplasările lor, masa etc. Fiecare felie de pâine sau castron cu mâncare! Chiar şi asa, suma este foarte mare şi ar putea face, cine ştie, obiectul altor anchete. Poate un castravete a făcut cât o friptură şi astfel datoria a ajuns la 9 milioane”, a declarat pentru CANCAN.ro unul dintre oamenii care au făcut parte din club.

Cea mai mare datorie a lui Dinamo era către una dintre firmele lui Negoiţă, Ideal Rezidential SRL, aproape 18 milioane de lei

Cea mai mare datorie a clubului în afară de cea către Negoiţă sau firmele sale, ce însuma 9,6 milioane de euro, şi din care nu s-a plătit niciun ban, a fost cea către Veneto Bank, care acordase clubului un credit în valoare de câteva sute de mii de euro. Datoria ar fi fost stinsă din vânzarea unor apartamente dintr-un complex rezidenţial deţinut în Popeşti Leordeni de către fraţii Negoiţă (VEZI AICI).

Fiscul a avut de recuperat 22.006.490 de lei (aproximativ 5 milioane de euro) de la Dinamo, însă în urma planului de reorganizare, propus de administratorul judiciar şi votat de Adunarea Generală a Creditorilor, a mai primit 1,3 milioane de lei. Având în vedere că cea mai mare datorie a lui Dinamo era la una dintre firmele lui Negoiţă, Ideal Rezidential SRL (17.968.359 de lei), multe dintre datoriile vechi au fost şterse sau diminuate substanţial. Astfel, statul nu a mai putut recupera decât câteva sute de mii de euro din datoria de circa 5 milioane de euro, a contestat decizia la Curtea de Apel, dar, în cele din urmă, a trebuit să se resemneze cu faptul că nu va mai primi acei bani.

Aşa cum CANCAN.RO a dezvăluit în exclusivitate ieri (VEZI AICI), procurorii anchetează modalitatea prin care Dinamo a ieşit din insolvenţă. Au fost efectuate, în acest sens, trei percheziţii domiciliare, dintre care două în Bucureşti şi una în judeţul Ilfov, atât la sediul firmei de avocatură Zamfirescu, Racotzi şi Asociaţii şi la sediul Dinamo, cât şi la domiciliul unui reprezentant al clubului din Şoseaua Ştefan cel Mare.

„În această dimineaţă, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliţiei Române, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, efectuează 3 percheziţii domiciliare, dintre care 2 în Bucureşti si una în judeţul Ilfov, la sediul unei societăţi de avocatură, al unei societăţi de insolvenţă şi la domiciliul reprezentantului unei firme de insolvenţă.

Percheziţiile sunt efectuate în cadrul unui dosar penal în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de bancrută simplă şi bancrută frauduloasă, fapte prevăzute de art. 240 şi art. 241 din Codul Penal.

Din primele verificări a reieşit că, în perioada 2014 – 2016, cu ocazia deschiderii şi derulării procedurii de insolvenţă şi reorganizare judiciară a unei societăţi comerciale din domeniul sportului, ar fi fost omise (ascunse) active, în valoare totală de 18.498.402 de lei, care astfel nu au fost cuprinse în planul de reorganizare, fiind prejudiciaţi creditorii societăţii”, a arătat Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) într-un comunicat.