Pericolul care-i pândește pe toți românii care stau cu chirie. Dacă nu respectă această regulă simplă, pot avea de suferit

Publicat: 31/05/2023 | 17:21
Reguli pentru chiriași / Sursă foto: Pexels

Multe persoane din România locuiesc în chirie. Unele dintre ele nu își pot permite o casă proprie, iar altele pur și simplu, preferă să știe că au libertatea de a se muta dintr-un loc în altul. În ambele situații, depind de proprietarii care au tot dreptul să stabilească o serie de reguli de dinainte de semnarea contractului. În cazul în care o simplă cerință nu este respectată, se poate ajunge la consecințe. 

Anunțurile de închiriere de pe platformele specializare anunță, de multe ori, cerințe de tipul: fără animale de companie, fără fumători și altele de acest tip. Dacă un proprietar alege să bată palma cu un individ căruia i-a transmis care sunt regulile ce trebuie respectate în casa lui, vrea să vadă că se respectă ce au stabilit. În momentul în care un chiriaș încearcă să fenteze regulile, se poate arunca în situația în care proprietarul nu vrea să-l mai cazeze sau îi cere taxe suplimentare.

Justificarea invocată de proprietarii care nu lasă chiriașii să fumeze este că pereții și tavanul își vor schimba nuanța, mirosul ar putea rămâne impregnat în covoare sau perdele și, mai mult de atât, țigara nesupravegheată ar putea produce un incendiu. În tabăra opusă, cei care nu sunt de acord cu animalele de companie au această părere deoarece câinii, pisicile și alte ființe domestice au tendința de a produce pagube care necesită renovări. Hamsterii sau peștii nu sunt văzuți neapărat ca o problemă.

(CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis a promulgat legea! Ei sunt românii care vor primi bani pentru plata chiriei)

Ce drepturi are un chiriaș în România

Potrivit Noului Cod Civil – secțiunea „Contrat de locație”, art. 1777-1825, chiriașul are dreptul de a primi locuința într-o stare bună, în care pot fi îndeplinite condițiile de salubritate, igienă și securitate. De asemenea, chiriașul are dreptul de a primi electrocasnice și accesorii pe care să le folosească pe durata șederii sale. Un alt drept stipulat este că cel care stă în chirie trebuie să primească chei atât de la casă, cât și de la cutia poștală.

Drepturi pentru chiriașii din România / Sursă foto: Pexels

Poate unul dintre cele mai importante drepturi pe care puțini chiriași îl cunosc este acela că proprietarul nu are dreptul de a crește chiria cu o sumă fenomenală, de la o zi la alta. Dacă vrea să crească prețul stabilit, fie cu sau fără un contract, trebui să anunțe în prealabil.

O altă reglementare stabilită de lege este aceea că chiriașii au dreptul la intimitate. Proprietarul nu are voie să vină complet neanunțat și să intre peste tine în casă sau să vină în imobil în lipsa ta, fără să te anunțe. În perioada în care există un contract de închiriere, chiriașul se poate simți ca acasă, fără să fie deranjat, câtă vreme își plătește chiria stabilită și facturile.

(CITEȘTE ȘI: Veste bună pentru românii din Italia! Se dau bani de la stat pentru chirie)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult