Pericolul de moarte pândește pe litoralul românesc. Ce sunt curenții rip și cum se formează

Publicat: 15/08/2023 | 19:41
Ce sunt curenții rip? / sursă: Pixabay

În urmă cu o zi, patru persoane au murit în apele Mării Negre. Alte cinci persoane au ajuns la spital, după ce au fost la un pas de înec. Printre cei care au murit se afla și un salvamar. A fost forfotă în stațiunea Mamaia, iar salvatorii au intervenit imediat. În această perioadă, pericolul de moarte pândește pe litoralul românesc. Specialiștii vorbesc despre curenții rip, un fenomen în urma căruia valul poate trage o victimă spre larg, chiar dacă nivelul apei este până la brâu. Este un pericol real care nu ar trebui trecut cu vederea. Iată detaliile mai jos, în articol.

Ieri, 14 august, patru persoane au murit pe litoralul românesc, iar alte cinci au ajuns la spital, după ce au fost la un pas de înec. Printre persoanele care și-au pierdut viețile se numără și un salvamar. Intrase în apă, pentru a salva o viață, dar a pierit. Deși a fost arborat steagul roșu pe toate plajele de pe litoralul românesc, unii dintre turiști au trecut cu vederea atenționarea. În stațiunea Mamaia, tragediile s-au ținut lanț. Iar în această perioadă, pericolul de moarte pândește pe litoralul românesc. Curenții rip sunt puternici și pot trage o victimă spre larg, chiar dacă se află într-o zonă cu apa până la nivelul brâului. Despre acest fenomen au vorbit specialiștii.

Vezi și MOMENTE CUMPLITE LA EFORIE NORD. UN COPIL A FOST LUAT DE VALURI CHIAR DE LA MAL. SALVAMARII, STRIGĂT DE DISPERARE:” NU ȘTIM CE SĂ MAI FACEM, PĂRINȚII SUNT INCONȘTIENȚI, STAU PE TELEFOANE”

Curenții rip sunt extrem de periculoși

Marea este foarte agitată, curenții sunt puternici, iar steagul roșu este arborat pe plajele românești. Turiștii nu au voie să intre în apa mării. Curenții rip sunt de suprafață, dar foarte puternic, încât victima poate fi trasă spre larg în doar câteva secunde. Curentul de tip rip apare în mare sau în ocean, acolo unde sunt valuri. Valurile se sparg la mal, apoi apa se retrage spre larg. Canalul prin care apa se retrage este perpendicular cu plaja. Specialiștii susțin că viteza medie a curenților rip este de 0,5 metri pe secundă. Cea maximă ajunge și la 3 metri pe secundă.

Au fost efectuate cercetări pe 34 de sectoare de plajă, între Năvodari și Vama Veche. În urma acestora, s-a descoperit faptul că 74% din 40,3 kilometri studiați sunt afectați de acești curenți. Plajele din Eforie Nord, Costinești, 2 Mai, Jupiter, Venus și Saturn au cei mai mulți curenți rip.

„Puterea și viteza unui curent rip sunt cu atât mai mari, cu cât valurile sunt mai înalte și mai intense”, a explicat Florin Tătui, pentru Libertatea.

Însă, cum se pot identifica curenții rip? La mal, dacă există o zonă îngustă cu apă liniștită, perpendiculară cu plaja, însă închisă la culoare sau tulbure, și există valuri, atunci acolo se formează un curent de acest tip. Acela este, de fapt, locul unde se formează un canal în care apa se întoarce spre larg, după ce valurile se sparg. Atenție, însă, pentru că acești curenți se pot forma și când nu există valuri.

Vezi și ERIC A FOST SPULBERAT DE UN SKIJET LA EFORIE NORD. MAMA TÂNĂRULUI DE 19 ANI, STRIGĂT DE DURERE: „E STRANIU”

Sursă foto: Pixabay