Pericolul din spatele lămpilor UV! Ce avertisment trag specialiștii: „Duce la mutații după fiecare expunere”

Publicat: 19/01/2023 | 13:23
Lampă UV / foto: Pexels

În ultimii ani, din ce în ce mai multe doamne și domnișoare preferă să-și facă manichiura la salon. Multe dintre acestea optează pentru unghiile cu gel sau ojă semipermanentă, însă lampa UV folosită pentru uscarea gelului sau ojei, presupune un pericol uriaș. Iată ce spun cercetătorii.

În ultimii ani, au devenit la modă unghiile cu gel. Manichiura rezistă mult mai mult timp, nu este nevoie de o întreținere săptămânală, iar rezultatul este spectaculos. Ceea ce nu știu doamnele și domnișoarele care aleg acest tip de manichiură este pericolul din spatele lămpilor UV. Mai mulți cercetători au efectuat diverse studii, pentru a vedea dacă lămpile UV folosite pentru uscarea și întărirea unghiilor sunt periculoase sau nu pentru sănătate.

Ce au descoperit cercetătorii despre riscurile lămpilor UV

Rezultatele nu sunt tocmai îmbucurătoare. Utilizarea lămpilor UV pe termen lung afectează ADN-ul și provoacă mutații genetice, spun specialiștii.

„Am văzut, de asemenea, că o parte din daunele aduse ADN-ului nu se repară în timp și duce la mutații după fiecare expunere la un astfel de aparat cu raze UV. În cele din urmă, am văzut că expunerea poate provoca disfuncții mitocondriale, ceea ce poate duce, de asemenea, la alte mutații”, a declarat Alexandrov, un cercetător britanic, relatează phys.org.

„Am observat mai multe schimbări: în primul rând, am văzut că ADN-ul este deteriorat”, a completat cercetătorul, potrivit sursei citate.

Lampă UV / foto: Pexels

(CITEȘTE ȘI: Pericolul din spatele uscătoarelor de mâini. De ce este bine să le eviți)

Mai mult decât atât, cercetătorii susțin că aceste dispozitive sunt comercializate fără nicio grijă, fără ca femeile să știe riscurile pe care acestea le implică.

„Dacă vă uitați la modul în care sunt prezentate aceste dispozitive, ele sunt comercializate ca fiind sigure, fără niciun motiv de îngrijorare”, a declarat Ludmil Alexandrov, profesor de bioinginerie și autor corespondent al studiului publicat în Nature Communications, potrivit sursei menționate anterior.

„Dar, din câte știm noi, nimeni nu a studiat până acum aceste dispozitive și modul în care acestea afectează celulele umane la nivel molecular și celular”, a mai completat aceasta.

(VEZI ȘI: Cât a plătit o tânără pentru o manichiură. A fost uimită când a văzut bonul fiscal)