Pericolul URIAS care se ascunde in bonurile fiscale! Hartia toxica pe care o ascundem in portofel provoaca afectiuni grave

De: Cancan
Publicat: 20/09/2015 | 00:04

Cei mai afectati de expunerea la toxine sunt casierii, care stau mereu cu mana pe „otravurile” fiscale. Urmeaza apoi clientii, care le iau si le pun in portofel, de cele mai multe ori alaturi de rest. De aici, substantele sunt aborsbite de hartia bancnotelor, si duc contaminarea mai departe, avertizeaza cercetatorii!

Provoaca cancer, boli de inima si afectiuni endocrine!

Mai multe studii au dovedit deja ca expunerea la bonurile imprimate pe hartie termica este una dintre principalele modalitati de contaminare a corpului cu o substanta chimica toxica denumita bisfenol A (BPA), un perturbator endocrin puternic, carcinogen, neurotoxic si cardiotoxic, asociat cu peste 50 de afectiuni de sanatate.

 

BPA se mai gaseste si in sticlele de pastic si in conserve, in biletele de avion, bonurile de benzina si chitantele de la ATM-uri, iar bancnotele din hartie absorb BPA-ul continut in aceste chitante, facand ca expunerea zilnica sa fie si mai mare.

Exista cativa factori importanti ce pot influenta cantitatea de substanta chimica absorbita de corp. De exemplu, absorbtia bisfenolului creste proportional cu utilizarea produselor de ingrijire a pielii din comert, fiind ele insele compuse din ingrediente derivate din petrol a caror toxicitate constituie un motiv justificat de ingrijorare.

 

Astfel, in 2014, un studiu de interes publicat in revista de specialitate PLoS a descoperit ca solutiile de curatare a mainilor, precum si alte produse de ingrijire a pielii, contin substante chimice ce maresc absorbtia de compusi solubili in grasime asa cum este BPA, chiar si de 100 de ori.

Sunt zece tipuri de bisfenoli!

Un alt studiu arata ca problema expunerii chimice prin atingerea bonurilor nu este asociata doar cu expunerea la bisfenol A, ci si cu alti bisfenoli. Asa cum se poate vedea pe tot mai multe produse pe a caror eticheta se mentioneaza “nu contine bisfenol A “, industriile care folosesc aceasta substanta, o inlocuiesc cu bisfenol S, desi si acesta are acelasi grad de toxicitate. Acest lucru este cu atat mai ingrijorator cu cat studii recente arata ca bisfenolul S poate fi un perturbator endocrin de 100 de ori mai puternic decat bisfenolul A.

 

Clasa de substante denumita bisfenoli contine, de fapt, peste zece forme, printre care bisfenoli A, B, C, F, P. In cadrul studiului s-a descoperit ca bonurile contineau intre 1-2% BPA, BPS, sau BPSIP (o variatie a bisfenolului S), pe greutate iar nivelul de BPS al casierilor era cu mult mai mare comparativ cu cel al angajatilor care nu lucrau cu casa de marcat. Pe baza profilului toxicologic al casierilor, studiul a concluzionat ca “bonurile imprimate pe hartie termica sunt o sursa potentiala de expunere ocupationala la BPA, BPS si BPSIP.”

Testele de laborator au aratat ca 93% dintre bebelusii cu varste cuprinse intre 3-15 luni au fost depistati cu BPA fara sa fi fost identificata o sursa de expunere din mediul inconjurator, ceea ce arata gradul de raspandire al contaminarii fara o legatura directa cu bonurile fiscale.

 

Nu puneti bonurile langa alimente!

Astfel, specialistii recomanda recomanda evitarea punerii bonurilor in aceleasi sacosi cu produse alimentare, in special daca sunt fructe sau legume ce pot fi consumate crude. In cazul in care este absolut necesara introducerea lor in contabilitate, se pot fotografia sau se pot folosi aplicatii speciale, pentru tinerea evidentei, iar hartia toxica nu este atinsa decat o singura data, pentru a fi depozitata, spre exemplu, intr-o mapa.
Ambalajele de unica folosinta din plastic pot fi inlocuite cu produse din materiale precum sticla sau ceramica, mai greu de transportat, insa mult mai sigure pentru sanatatea noastra si a mediului.

(M.N.)