Persoanele fără adăpost, uitate de statul român. Vlad Voiculescu, ministrul sănătăţii: “Încă nu ştim dacă vom vaccina persoanele fără adăpost”

Publicat: 12/01/2021 | 23:01
Persoanele fără adăpost, uitate de statul român. Vlad Voiculescu, ministrul sănătăţii: “Încă nu ştim dacă vom vaccina persoanele fără adăpost”

 

În câteva zile va începe a doua etapă a campaniei de vaccinare în România, însă există câteva detalii necunoscute. Potrivit ministrului sănătății, autoritățile nu au decis dacă vor fi vaccinate și persoanele fără adăpost. 

Vlad Voiculescu a declarat că autoritățile nu au decis dacă vor fi vaccinate şi persoanele fără adăpost şi nici ce se întâmplă cu oamenii fără buletin, dar care îndeplinesc totuşi criteriile pentru a fi incluşi în această etapă a campaniei de imunizare: sunt vârstnici sau au boli cronice.

“Dacă nu au buletin, nu pot demonstra că au peste 65 de ani”, spune Vlad Voiculescu.

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că trebuie luate în calcul la prioritizare și persoanele fără adăpost. Potrivit acestora, aceste persoane au risc mai înalt de boală severă sau moarte în urma infecției cu SARS-CoV-2.

VEZI ȘI CĂLIN GEAMBAȘU, MĂRTURISIRI SFÂȘIETOARE DESPRE MOARTEA MĂLINEI OLINESCU

Primele doze de vaccin Moderna au ajuns în România

Primele doze de vaccin Moderna au ajuns, marţi seară, în România. Acestea au fost transportate pe cale terestră și au intrat în țară pe la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac 2.

Cele 14.000 de doze de vaccin Moderna au fost aşteptate la intrarea în ţară de echipaje de Poliţie, care vor escorta transportul până la Bucureşti. Vaccinul va ajunge la destinaţie în cursul zilei de miercuri, transmite News.ro. (CITEȘTE ȘI: SE DĂ STARTUL PENTRU ETAPA A DOUA DE VACCINARE ANTI-COVID! PROGRAMĂRILE SE POT FACE ÎNCEPÂND CU 15 IANUARIE)

 „Prima tranşă, de 14.000 doze de vaccin Moderna, vor ajunge mâine (miercuri – n.r.) la Institutul Naţional de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la Bucureşti pe cale terestră. Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale şi de vaccinare”, a transmis, marţi, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Cum funcționează vaccinul anti-COVID

Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. (VEZI ȘI: ANUNȚUL FĂCUT DE VALERIU GHEORGHIȚĂ: ”PROFESORII NU AU PRIORITATE LA VACCINARE PENTRU DESCHIDEREA ȘCOLILOR PE 8 FEBRUARIE”)

„Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vacinuri este aproximativ aceeaşi. Vaccinul BioNTech Pfyzer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn şi infecţia asimptomatică cu virusul Sars-CoV-2. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.

Acest tip de vaccin învaţă corpul să genereze anticorpi necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiţi să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecţia cu SARS-Cov2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informaţia necesară producerii proteinelor proprii virale, faţă de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpi.

Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile şi nu influenţează în vreun fel ADN -ul celular, având în vedere că nu pătrunde în nucleu”, a precizat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

 

CITEȘTE ȘI UN CUNOSCUT DJ A FOST ÎNJUNGHIAT DE PROPRIUL TATĂ! ARTISTUL ESTE INTERNAT ÎN SPITAL, ÎN STARE CRITICĂ

Delina Filip
Absolventă a "Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării" București. A urmat cursurile școlii de televiziune ”Intact Media Academy”, iar apoi a lucrat în cele mai importante trusturi de presă din România. S-a alăturat echipei CANCAN.RO în anul 2020, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. citește mai mult