Peste 2000 de lei de la stat. Cine îi poate primi

Publicat: 12/04/2022 | 07:47

Statul român oferă sume mari de bani pentru cetățenii care se ocupă de împădurire. Anunțul a fost făcut de către Asociația Fermierilor din România. De acum înainte, românii care au terenuri mai puțin productive pot câștiga mai mult de pe urma lor.

Asociaţia Fermierilor din România (AFR) a publicat un document oficial prin care anunța faptul că fermierii au în prezent posibilitatea de a câştiga bani prin împădurire de pe urma terenurilor mai puţin productive. Asta în condiţiile în care până la sfârşitul anului 2023, România are obligaţia să realizeze lucrări de împădurire şi reîmpădurire pe 25.000 de hectare.

CITEȘTE ȘI: A GĂSIT UN BMW PĂRĂSIT ÎN PĂDURE DE MULT. S-A UITAT ÎN PORTBAGAJ ŞI…UIMITOR! A ŢIPAT DE FERICIRE

Câți bani se vor oferi pentru un singur hectar împădurit

Cei care dețin terenuri agricole și le vor transforma în păduri, vor primi 456 de euro pe hectar, anual, timp de 20 de ani. De asemenea, țara noastră este obligată ca până la sfârșitul anului 2023 să realizeze lucrări de împădurire şi reîmpădurire pe 25.000 de hectare.

“Să remarcăm şi o veste mai bună, mai ales pentru fermierii care deţin terenuri prea puţin productive sau chiar total nefavorabile agriculturii. Acum apare o posibilitate de a câştiga bani şi de pe aceste terenuri, chiar dacă nu imediat. Şi asta pentru că proprietarii care îşi transformă terenurile în păduri vor primi 456 euro/ hectar în fiecare an, timp de 20 de ani.

Nu pare mult, mai ales că la început există cheltuieli destul de mari cu împădurirea, dar măcar în perspectivă terenurile devin “productive”.

Asociaţia Fermierilor din România salută astfel ideea Ministerului Mediului, o ordonanţă de urgenţă fiind deja aprobată de Guvern. Banii, adică cei 456 de euro pentru fiecare hectar de pădure nouă, vor fi încasaţi anual de proprietar (pentru rolul pe care îl are pădurea nou înfiinţată în stocarea carbonului). Este adevărat că nu e un cadou pentru fermieri, ci o obligaţie pe care România şi-a asumat-o la nivel european.

Până la sfârşitul anului 2023, România are obligaţia să realizeze lucrări de împădurire şi reîmpădurire pe 25.000 de hectare, iar între 2024 – 2026 are obligaţia să realizeze pe alte 31.700 de hectare lucrări de împădurire şi reîmpădurire”, arată AFR în document.

Ce tip de lucrări sunt acceptate

Astfel, categoriile de lucrări acceptate sunt: împădurirea terenurilor agricole din categoriile de folosinţă teren arabil, pajişti permanente şi culturi permanente; împădurirea terenurilor agricole degradate devenite inapte pentru agricultură, dar care pot fi puse în valoare prin plantarea acestora.

De asemenea, se mai acceptă și împădurirea terenurilor situate în fondul forestier naţional, cu o suprafaţă de cel puţin 0,5 ha, care anterior manifestării incendiilor forestiere, a fenomenelor meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamităţi naturale, a infestărilor cu organisme dăunătoare sau a evenimentelor catastrofale au fost acoperite cu pădure şi care necesită o refacere a potenţialului forestier prin împădurire; împădurirea terenurilor agricole expropriate de RNP – Romsilva în vederea realizării perdelelor forestiere de protecţie.

VEZI ȘI: DESCOPERIRE ȘOCANTĂ ÎN PĂDUREA BĂNEASA! AUTORITĂŢILE AU INTRAT ÎN ALERTĂ

Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce aparține de trustul GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L. ... citește mai mult