Planul Ministrului Agriculturii pentru sprijinirea producătorilor locali. Florin Barbu, mesaj clar „Să cumpărăm românește!”

Publicat: 02/08/2023 | 10:42
Florin Barbu, ministrul Agriculturii, dorește să susțină producătorii locali / Sursă foto: Facebook

Florin Barbu a anunțat care este planul Ministerului Agriculturii atât pentru a putea ajuta producătorii locali, cât și cetățenii. În contextul în care de la data de 1 august a intrat în vigoare ordonanța de urgență prin care prețul a 14 alimente de bază au fost reduse, ministrul vine cu o nouă soluție prin care să crească puterea de cumpărare. Accentul va fi pus pe produsele din România, nu pe import. 

Pentru a putea readuce agricultura din țară la potențialul de altă dată, ministrul Agriculturii are în plan să susțină producătorii locali. Astfel, prin încurajarea producției românești, alimentele care vor ajunge în supermarketuri sau în piețe vor avea un cost mai mic decât cel obișnuit. Spre deosebire de produsele de import, cele fabricate în România nu necesită un cost logistic atât de mare. Eliminând o bună parte din cheltuiala necesară aducerii fructelor, legumelor și cerealelor din alte țări, diferența se va putea vedea atât în sumele afișate la raft, cât și în buzunarele românilor.

Florin Barbu, în cadrul unei întâlniri cu producători locali / Sursă foto: Facebook

„Vom reînvăţa să cumpărăm româneşte”, a transmis ministrul Agriculturii, Florin Barbu, potrivit Gândul.

Ordonanța de urgență prin care au fost reduse prețurile alimentelor

Actul normativ OUG 67/2023 ar fi trebuit să ducă la o scăderea a prețurilor alimentelor cu 30-50 de procente. Realitatea din supermarketuri se apropie ușor de planul autorităților, plafonul minim al reducerii fiind, de fapt, de 20%.

Prin intermediul ordonanței, cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maximum 20%, față de costul de producție al produsului. În acest procent intră atât cheltuielile directe, cât și cele indirecte. Cota de adaos comercial, practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, în comparație cu prețul de achiziție. În ceea ce privește cota de adaos comercial, practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry, aceasta poate fi de maximum 20% față de prețul de achiziție.

Pentru cota de adaos comercial de maximum 20%, vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în Art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.
Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole și alimentare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanță de urgență.

(CITEȘTE ȘI: Lista de prețuri pentru primele alimente cu prețuri reduse de la 1 august. Cât costă o cutie de lapte Zuzu la Mega Image și Profi)

Cele 14 alimente care s-au ieftinit de la 1 august

Iată lista completă a celor 14 alimente care au prețul redus, ca urmare a ordonanței de urgență:

1.Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300-500 de grame, fără specialități; (s-a ieftinit cu 35,63 %)
2.Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%; (redus cu 20,03%)
3.Brânză telemea din lapte de vacă vrac; (preț redus cu 35,69%)
4.Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 de grame;
5.Făină albă de grâu „000” 1 Kg; (preț redus cu 27,69%)
6.Mălai standard 1 kg; (reducere cu 30,67%)
7.Ouă de găină calibrul M 10 buc;
8.Ulei de floarea-soarelui 1L;
9.Carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard); (preț redus cu 20,03%)
10.Carne proaspătă porc (carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc);
11.Legume proaspete vrac (legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia); (reducere cu 26,17 % pentru ardei, cu 18,34% pentru pepene verde vrac)
12.Fructe proaspete vrac (fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă);
13.Cartofi proaspeți albi vrac; (prețul a fost redus cu 50,13%)
14. Zahăr alb tos 1 Kg. (reducere cu 19,15%)

(CITEȘTE ȘI: Măsurile impuse de Marcel Ciolacu dau rezultate. Cu cât au scăzut prețurile alimentelor la raft)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult