Poliția Română trage un semnal de alarmă! Noua înșelăciune la telefon care face ravagii în Europa

Publicat: 19/02/2023 | 14:18
Poliția Română a lansat un nou avertisment de fraudă online/ Sursă foto: Pexels

Poliția Română a transmis faptul că o campanie de fraude online circulă, de luni bune, în Germania, Austria, Olanda, Finlanda și Belgia. Escrocii se dau drept persoane care lucrează la bancă și profită de inocența oamenilor. Victimele rămân fără bani, în urma transferurilor la care sunt îndemnate prin telefon.

Potrivit unui comunicat de presă, Poliția Română a fost informată cu privire la campania de fraude. Până la acest moment, nu au fost identificate fraude în rândul românilor, dar mai multe țări din Europa au raportat situații de acest tip.

(CITEȘTE ȘI: Doi inspectori Antifraudă au fost reținuți de DNA! Sunt acuzați că ar fi cerut 10.000 de euro mită de la administratorul unei firme)

Cum funcționează metoda de fraudă „phone number spoofing”

Metoda de înșelăciune pornește de la o persoană care apelează diferiți cetățeni și le transmit că sunt de la bancă. După aceea, pseudo-bancherii le prezintă „clienților” obținea de a-și transfera banii într-un cont de urgență. Astfel, reușesc să extragă sumele din conturi fără mare efort.

„Victimele sunt informate cu privire la faptul că, în urma unor atacuri cibernetice, conturile lor bancare au devenit vulnerabile și că trebuie să transfere de urgență soldul disponibil într-un cont sigur al băncii, în caz contrar, existând riscul pierderii sumelor de bani aflate în aceste conturi”, extras din comunicatul de presă emis de către Poliția Română.

Cel mai adesea, persoanele pe care le țintesc escrocii sunt bătrâni sau oameni care nu au avut parte de o educație financiară adecvată. În cazul în care cădeți pradă unor astfel de apeluri, mergeți imediat la cea mai apropiată secție de poliție sau apelați la numărul unic de urgență 112.

„Acest tip de înșelăciune este cunoscut instituțiilor de aplicare a legii sub denumirea de ,,phone number spoofing”. În situația în care primiți astfel de apeluri telefonice nesolicitate, vă recomandăm să nu dați curs celor transmise telefonic, să nu accesați eventualele linkuri sau atașamente transmise și să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție”, a transmis Poliția Română.

(CITEȘTE ȘI?: Atenție, români. O nouă campanie de fraudare a început în numele ANAF. Instituția avertizează să nu deschideți mesajele și linkurile primite)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult