Poluare cu apă de mină într-o comună din Maramureș. „Apa roșie” a omorât peștii din râul Lăpuș și a ajuns pe șosea

Publicat: 27/03/2018 | 12:55

O poluare cu apă de mină a avut loc, marți dimineață, în comuna Băiuț din Maramureș. Localnicii au anunțat la 112 că s-a auzit o bubuitură puternică, după care apa râului a căpătat o culoare roșiatică.

Echipele de intervenție sosite la fața locului au deviat apele de mină, pentru protejarea gospodăriilor din zonă. Apele poluate au spălat, însă, drumul județean pe aproape o jumătate de kilometru.

„La debuşarea din galerie, apa prezenta o culoarea roşiatică, specifică coloristicii metalelor existente în perimetrele miniere Văratic, Cizma şi Breiner. Drumul judeţean a fost spălat pe o lungime de 400 de metri. La această oră, fenomenul deversării accidentale de ape de mină este în diminuare. Echipele de intervenţie s-au deplasat pe cursul râului şi nu au constatat şi înregistrat, ca efect al deversării accidentale, mortalitate piscicolă în râul Lăpuş”, au explicat reprezentanţii Prefecturii Maramureş.

Situația este monitorizată în prezent și s-au prelevat probe de apă pentru evaluare. De asemenea,  întregul tronson al râului Lăpuş, aval de localitatea Băiuţ, până la confluenţa cu râul Someş este monitorizată şi periodic vor fi prelevate probe de apă care vor fi analizate în laboratorul Sistemului de Gospodărire a Apelor.

Tradiție de sute de ani, curmată în 2006

Reprezentanții Conversmin și CNPMN Remin au fost convocați de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. De asemenea, administratorii judiciar şi administratorul special au fost solicitați pentru  alocarea de resurse necesare pentru punerea în siguranţă a galeriei Breiner.

Evenimentul a fost anunțat la instituțiile abilitate de la nivel național. (VEZI ȘI: FRAŢII MICULA, AMENDAŢI PENTRU POLUARE CU BORHOT)

Comna Băiuț din Maramureș are o istorie îndelungată în minerit, existând atestare documentară din 1630 a acestei activități. În 2006, după ce s-a închis această activitate, comuna a devenit una din cele mai sărace.