Postul Crăciunului 2019. Ce alimente sunt interzise în post

Publicat: 14/11/2019 | 09:42
În Postul Craciunului sunt interzise carnea, branza si ouale

Postul Crăciunului 2019 durează 40 de zile, timp în care credincioșii nu mai consumă anumite alimente interzise în post. Ce este bine să mâncăm în Postul Crăciunului și ce ar trebui să evităm

Postul Crăciunului 2019, conform calendarului ortodox, începe la jumătatea lunii noiembrie, pe 15,  și se va termina pe 24 decembrie. Față de Postul Paștelui, Postul Crăciunului este mai ușor de ținut, fiindcă are 15 zile de dezlegări la pește, iar altele la ulei și vin.

Postul Crăciunului 2019 alimente interzise

Postul Crăciunului este ultimul şi cel mai uşor din anul bisericesc. Pe toată durata lui sunt multe zile cu dezlegare la peşte, ulei si vin. Ajunul Craciunului este cea mai aspră zi. Atunci preoţii le recomandă credincioşilor să ţină post negru. În Postul Crăciunului se obisnuiește ca toți credincioșii să postească de carne, lapte, brânză și ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consuma mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin.

Citește și: LĂSATUL SECULUI PENTRU POSTUL CRĂCIUNULUI 2019. CE NU AI VOIE SĂ FACI ÎN ACEASTĂ ZI

Postul Crăciunului, alimente permise și recomandate

Creștinii care se gândesc să respecte tradiția creștină sunt sfătuiți de medicii nutriționiști să fie cumpătați din punct de vedere alimentar și să continue să consume alimente sănătoase, bogate în vitamine.

Nutriţioniştii recomandă înlocuirea cărnii cu soia. Aceasta poate fi folosită pentru chifteluţe, pentru sărmăluţe vegetale sau pentru şniţele. O pungă de soia costă mai puţin de 2 lei în magazine. Tot pe soia pun bază şi cei care vor lactate. Extrasul din boabe de soia este un bun înlocuitor al laptelui,  iar brânza tofu se poate găsi în supermarketuri, dar şi în magazinele care comercializează produse naturale.

Mai pot fi mâncate pastele cu legume proaspete trase la tigaie, iar pentru preparatele româneşti putem mânca tocăniţă de ciuperci cu mămăliguţă, ciulama de ciuperci cu mămăliguţă, ciorbă de fasole, fără carne, bineînţeles.

La dispoziţia celor ce postesc mai sunt o multitudine de legume de toamnă cu care se pot prepara tot felul de tocăniţe sau salate. Ciuperci gătite în toate felurile, cartofi,  fasole sau varză sunt numai câteva dintre legumele care îi vor ajuta pe cei ce postesc să treacă postul Crăciunului fără înfometare. De asemenea, fructele asigură necesarul de energie.

Postul Crăciunului 2019. Când este dezlegare la pește

Tradiţia creştină spune că în zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă bucate fără ulei şi nu se bea vin, decât dacă se prăznuieşte vreun sfânt mare, trecut în calendar cu cruce neagră. Uleiul şi vinul sunt permise marţea şi joia. De Intrarea în biserică a Maicii Domnulu, de Sf. Apostol Andrei,  dar şi de Sf. Cuvios Gheorghe de la Cernica, Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Spiridon al Trimitundei, Sf. Mucenic Elefterie, Sfintele Muceniţe Anita şi Suzana se pot mânca preparate din peşte. Vezi aici când este dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2019

Ce se citește în Postul Crăciunului. Rugăciunea pe care este bine să o rostești

În postul Crăciunului, creștinii își manifestă credința prin rugăciune. Iată rugăciunea ce se citeşte în Postul Crăciunului, despre care se spune că este aducătoare de linişte şi împliniri:

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţa asupra păcatului; că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.