Postul ortodox. Cum se ține corect

Publicat: 04/12/2019 | 11:27
Postul ortodox si rugaciunea sunt pentru curatirea sufletului, spun preotii

Postul ortodox nu înseamnă doar abținerea de la mâncare de dulce, spun preoții. Postul, negru sau nu, înseamnă căință, stăpânire de sine, bunătate. Iată ce spun părinții despre postul ortodox și cum trebuie el ținut

Fie că vorbim despre marile posturi, precum este Postul Crăciunului sau Postul Paștelui, regulile în ceea ce privește postul ortodox sunt aceleași.

Cum se ține postul ortodox

Părintele Ilie Cleopa ne arată că în Biblie sunt nenumărate exemple ale celor care au ţinut post: Mântuitorul Însuşi a postit patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi în pustie, înainte de a începe propovăduirea Evangheliei; şi tot Mântuitorul ne învaţă cum să postim. El ne spune că diavolul nu poate fi izgonit decât cu post şi rugăciune. Posteau, de asemenea, Sfinţii Apostoli şi ucenicii lor; ei au rânduit postul pentru creştini. Moise a postit patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi; Ilie Proorocul, la fel, a postit patruzeci de zile; Daniel, de asemenea, a postit”.

Potrivit preoților, în zilele din postul ortodox, nu trebuie să te cerţi cu nimeni, orice s-ar întâmpla, oricât te-ar supăra cineva, orice ispite ai avea, nici cu cei din afară şi nici cu cei din casă. Îţi învingi orgoliile, îţi stăpâneşti firea, treci cu vederea orice umbră a răului sau a răutăţii cuiva, rabzi şi ierţi orice. Altfel, ţi-a “furat” diavolul postul, degeaba mai posteşti.

“Scopul postului nu este numai de a face deosebiri între unele mâncăruri, ci de a disciplina trupul şi puterile sufleteşti, spre uşurare şi curăţire de păcate”, spune părintele Cleopa.

Aşadar, nu este suficient să te abţii de la mâncarea de dulce. Această înfrânare îţi atrage atenţia că trebuie să fii mai îngăduitor cu cei din jurul tău, să fii împăciuitor, mai iubitor, smerit. În perioada postului trebuie să te rogi mai mult, să îi ajuţi mai mult pe cei de lângă tine, să ocoleşti cât poţi păcatele. Dar toate acestea trebuie făcute din inimă, nu cu forţa sau de ochii lumii, precum făceau fariseii

Citește și: AMORUL ÎN POSTUL CRĂCIUNULUI. CE A SPUS ARSENIE BOCA DESPRE ”ÎNFRÂNAREA POFTELOR”

Postul Ortodox. Cum se ține postul negru

Este o zi de căinţă,în care trebuie să nu te laşi atins de supărări şi să renunţi la patimi precum invidia şi lăcomia, considerate adevărate boli ale sufletului. Postul negru trebuie ţinut cu milostenie,ceea ce înseamnă că trebuie să dai de pomană în ziua respectivă. Abţinerea nu se face doar de la mâncare şi băutură,ci şi de la orice păcat şi răutate. Este o zi în care trebuie să dai dovadă de bunătate şi smerenie,  să nu te superi,să nu te cerţi şi să nu jigneşti pe nimeni. Trebuie să te ţii departe de orice ispită,altfel degeaba mai posteşti,potrivit învăţăturilor duhovnicului Ilarion Argatu (1913-1999).

Cum postul negru este pentru sufletul tău,nu trebuie să te lauzi cu faptele şi renunţările tale.„Când posteşti închide-te în cămara ta,ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti”,spune părintele Ilarion Argatu într-una din scrierile sale duhvniceşti,„Pe treptele suirii către cer“. Dacă aveai mâncare pregătită pentru ziua în care ţii post negru, nu trebuie să o păstrezi ca să o mănânci altădată,ci să o împarţi nevoiaşilor. În această zi,rugăciunile pentru iertarea păcatelor au o putere mai mare.

Postul negru aduce beneficii şi asupra sănătăţii, fiind o adevărată cură de detoxificare a organismului. Pentru unele persoane, renunţarea la mâncare şi la băutură poate să aibă urmări grave,aşa că nu le este recomandat  femeilor însărcinate, copiilor, vârstnicilor şi celor care au  probleme de sănătate.  Înainte de a ţine post negru,este indicat să ceri sfatul medicului.

Citește și: MENIURI DE POST. CELE MAI BUNE MÂNCĂRURI PENTRU POSTUL CRACIUNULUI