Povestea care a inlacrimat Romania in urma cu 80 de ani! Cum au fost “arestati” patru bebelusi gemeni nascuti de o mama-eroina

De: Cancan
Publicat: 22/05/2015 | 08:38

In urma cu 80 de ani, presa vremii vuia despre cazul unei romance care a nascut patru copii deodata. Era, la acea ora, un eveniment medical exceptional in conditiile in care femeile se chinuiau sa nasca acasa, cu moase.

Povestea induiosatoare a cvadrupletilor din Patarlagele (Buzau) a ajuns imediat pe prima pagina a ziarelor din intreaga lume. Revista “Realitatea ilustrata” din mai 1937 scria ca “Vestea a facut numaidecat inconjurul lumei”, iar povestea romancei era comparata cu cea a unei americance, care devenise, in aceeasi zi, mama a … cinci copilasi!

„Parintii-eroi” de la Patarlagele, alaturi de bebelusii lor, Anisoara, Steluta-Petruta, Alexandrina si Nicolai

Daca sotii americani Dione dobandisera o uriasa celebritate, de pe urma careia castigasera o avere de milioane de dolari, Smaranda Soare si sotul ei Mihai Gerea (parintii cvadrupletilor) erau sugrumati de saracie.

Mai mult, statul a decis atunci ca bebelusii sa le fie luati si crescuti de doici, intr-o casa cumparata de Ministerul Sanatatii de la acea vreme.

Doicile in care grija carora fusesera incredintati gemenii ii hraneau pe acestia cu biberonul

In luarea acestei hotarari de catre autoritati a cantarit enorm faptul ca Smaranda si Mihai mai aveau sase copii, proveniti din relatiile lor anterioare, si ca nu aveau bani incat sa le asigure bebelusilor o viata linistita.

Bebelusii dormeau mereu sub supravegherea uneia dintre doici

Drama mamei-eroine, care isi pierduse copiii din cauza saraciei, a impresionat la vremea respectiva o tara intreaga. Revista „Realitatea ilustrata” a realizat un reportaj la Patarlagele si a facut un apel catre romani sa stranga fonduri si sa-i ajute pe parintii celor patru nou-nascuti: „Gemenii din Patarlagele s-au bucurat dela inceput, se bucura si azi, se vor bucura mereu suntem incredintati de atentia si bunavointa autoritatilor.

Celor patru miracole in fasa nu le lipseste nimic din punct de vedere igienic, nu le va lipsi mai tarziu nimic, din punct de vedere social. Pentru mai buna ingrijire, sunt adapostiti intr-o locuinta deosebita si supravegheati de surori medicale si de medici speciali.

De parinti, de ceilalti copii, insa, a binecuvantatei familii, nu se mai ocupa nimeni! Mai mult: existenta gemenilor a devenit pentru restul familiei… o povara! (…) E oare drept ca Mihai Gerea si Smaranda Soare, cu ceilaiti sase copii sa fie lasati in mizeria de altadata?

Revista „Realitatea ilustrata” din mai 1937 facea un apel pentru ca romanii sa devina solidari cu parintii bebelusilor

Caci iata care e situatia: cei lase copii, ramasi in cocioaba parinteasca, se duc si privesc cu jind la ingriiirea boereasca a fratelui si surorilor gemene, care n-au decat meritul de-a fi venit pe lume in acelasi ceas. Mama nu-si mai poate vedea ca inainte si n-o rabda inima, inima ei de mama, sa-si lase gemenii pe mana unor doftori si doftorite de aiurea.

Parintii primisera dreptul sa-si viziteze copiii la casa in care doicile ii cresteau pe micuti

Aceasta situatie jalnica si penibila din toate punctele de vedere trebuie schimbata. Autoritatile pot gasi usor mijloace de a inzestra familia – toata familia – cu un adapost omenesc, cu un petec de pamant de agricultura, cu ceva unelte si cateva bancnote, ca cei patru gemeni sa se poata intoarce la casa parinteasca si familia sa traiasca laolalta. Domnnule primar din Patarlagele, vorbeste in acest sens cu domnul prefect si domnul deputat al judetului!

_______________________________

CITESTE SI:

Jurnalul secret al unui faimos prim-ministru roman prin patul caruia au trecut… 800 de femei!

Cum se imbracau doamnele la plaja in perioada interbelica si care erau statiunile “de fite” ale epocii

Ce scria presa mondena despre high-life-ul din Romania in urma cu 100 de ani!

_______________________________

Ziaristii acelor vremuri mai aratau ca, spre deosebire de cazul bebelusilor din Romania, in America „revistele, asociatiile de binefacere, societatile culturale, stiitifice si sportive, casele de editura si de filme, fabricile de sapunuri si lejuri – dar cine n-a adus un prinos cald de recunostinta (adica un dar) celor cinci copii si parintilor nevoiasi, pentru formidabilul lor optimism vital, oferit omenirii, in vremuri atat de amenintatoare?

Comitetul din Patarlagele (in centrul fotografiei se afla primarul) s-a implicat in strangerea de fonduri pentru ca gemenii sa fie redati familiei lor

In Romania, Comitetul local din Patarlagele a demarat o actiune de strangere de fonduri, insa nu a fost suficient pentru a ajuta familia Smarandei Soare. Referitor la nepasarea cu care societatea interbelica a privit aceasta poveste, „Realitatea ilustrata” scria cu amariciune: „N-a fost decat curiozitate. Dupa doua saptamani, totul a fost uitat. Asa au reactionat autoritatile!”  (A.A.)