Povestea fabuloasa a studentei din Romania care a ajuns sa lucreze pentru NASA!

De: Cancan
Publicat: 10/02/2014 | 00:22
Sorina Lupu la centrul NASA, inainte de concursul Lunabotics Mining Competition

Sorina ne-a povestit ca si-a descoperit pasiunea pentru spatiu si astfel de proiecte inca din liceu, iar acum ea a ajuns sa castige prestigioase competitii internationale la foc automat. Tanara este studenta in anul III la Universitatea Politehnica Bucuresti, la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei. Ea ne-a povestit, cu lux de amanunte cum a ajuns sa participe si sa castige astfel de competitii.

Studenta la Agentia Spatiala Europeana, cand lucra la o etapa din proiectul REXUSBEXUS

“Am ajuns sa fac proiecte cu NASA cand eram in liceu, iar acest gust spre inovatie mi-a fost deschis de doamna profesoara Ioana Stoica. Nu stiam de existenta acestor proiecte cand am aplicat la acest liceu, eu vroiam sa-mi continui olimpiadele nationale de informatica la care participasem in scoala generala.

Intre timp, am prins gustul acestor competitii internationale si am inceput sa castig si cateva premii, de exemplu premiul Best Design Award la concursul NASA Great Moonbuggy Race, premiul II la NASA Green Aviation Competition etc. Apoi, am continuat si in anul I, cu un concurs organizat la U.S. Space& Rocket Center unde impreuna cu echipa mea am proiectat si construit o masina care poate merge pe teren selenar. Am iesit in primii 10 din 60 de echipe participante la acest concurs”, a spus, in exclusivitate pentru CANCAN.ro, Sorina Lupu.

Tanara a primit multe premii internatioanle, precum si acesta anul trecut in septembrie la Beijing

“Ca si inginer, esti dator sa inventezi lucruri noi!”

Tanara este fascinata de inginerie, iar pe viitor se gandeste ca ar putea reusi, cu ajutorul acestui domeniu, sa gaseasca remedii pentru unele dintre cele mai grave boli de pe pamant.

“Acest domeniu implica foarte multa creativitate, cred ca acesta e motivul principal pentru care imi place. Ca si inginer, esti dator sa inventezi lucruri noi sau sa le optimizezi pe cele existente. Poti sa imbini foarte multe domenii pentru a ajunge sa realizezi lucruri specifice filmelor SF. Dar pana la urma, cercetarea in aceasta directie poate aduce si utilitate. De exemplu, cand am fost la conferinta din Beijing, am vorbit cu un om de stiinta de la Agentia Spatiala din Germania (DLR) care a demonstrat ca celulele canceroase cresc mai incet in conditii de gravitatie redusa. Incercau acum sa vada ce le cauzeaza regresul, putand poate, de ce nu, sa gaseasca chiar remedii pentru aceasta boala”, ne-a povestit tanara.

Sorina face cinste Romaniei oriunde merge. Ea flutura steagul tarii la concursul din Arizona

Citeste si Cercetatorii romani vor participa la misiunea explorare a planetei Jupiter. Anuntul a fost facut de ministrul Mihnea Costoiu

Misiunea de colonizare a Planetei Rosii se va transmite la TV. Ne mutam pe Marte peste 11 ani. Un olandez a pus la cale indraznetul plan

Povestea romanului care vrea sa ajunga pe Marte in 2023! Vezi ce vis nebun l-a determinat sa se inscrie in program

Munca in laborator, secretul succesului!

Sorina ne-a spus ca ea si colegii ei de echipa petrec destul de mult timp in laborator si aloca destul de multe ore studiului individual. Universitatea Politehnica Bucuresti le-a pus la dispozitie un loc unde sa-si poata desfasura activitatea, iar aici au venit chiar si oamenii de stiinta de la Agentia Spatiala Europeana cand au jurizat proiectul.

Acum, fiind un proiect atat de amplu, lucrez in mai multe locuri. Am primit extrem de mult ajutor de la Institutul de Stiinte Spatiale de la Magurele, de la Institutul de Lasere tot de la Magurele sau de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospatiala Elie Carafoli. Chiar daca ne petrecem foarte mult timp lucrand, e placut, deoarece inainte de a fi o echipa, suntem foarte buni prieteni”, a spus Sorina.

Sorina a descoperit in liceu pasiunea pentru spatiu

 

Cel mai recent proiect: studierea sudurii in spatiu

Experimentul pe care il realizeaza acum este o parte a unui proiect organizat de Agentia Spatiala Europeana, Agentia Spatiala din Germania si din Suedia. Practic, Sorina si echipa sa vor sa trimita un ansamblu format dintr-o dioda LASER si cateva aliaje de titan si fludor pentru a studia felul in care acestea se solidifica in conditii de gravitatie redusa. Racheta REXUS, fabricata in Germania, va avea la bord atat experimentul nostru, cat si experimente in Suedia, Italia si Germania.

“Asadar, noi urmam toate etapele unei lansari reale, cam ce au facut si americanii cand au trimis oameni pe Luna, dar evident la un nivel mult mai redus. Proiectul dureaza aproximativ un an si jumatate si e realizat in special de studenti la doctorat si masterat, de aceea noi suntem cam cei mai mici din concurs. Imi doresc foarte mult o reusita a acestui proiect, deoarece vrem sa aratam ca Romania are potential si in acest domeniu. In plus, echipa noastra are experienta in domenii precum mecanica, electronica, programarea, toti suntem castigatorii unor concursuri importante in trecut.

Eu am primit mai multe distinctii de la NASA, m-am ocupat si de roboti autonomi, am castigat premiul I la concursul Robochallenge si o bursa din partea General Electric. De curand, am castigat cel mai mare premiu la Conferinta Internationala de Astronautica, din Beijing, China si titlul Studentul Anului in Romania, la Gala organizata de Liga Studentilor Romani in Strainatate”, ne-a spus, mandra, Sorina.

Sorina impreuna cu echipa mea si cu domnul astronaut Dumitru Prunariu la Beijing

Viata sentimentala, lasata deoparte

Daca pe plan profesional Sorina este realizata, pe plan sentimental lucrurile nu stau asa bine. Tanara studenta ne-a povestit ca munca este prioritara in momentul de fata. “Cat despre acest domeniu nu e oarecum prioritar in momentul de fata, consider ca am timp sa le fac pe toate, doar sanatoasa sa fiu. Oricum, fiecare dintre noi are un suflet pereche undeva pe aceasta lume, dar asa cum se spune « toate la timpul lor »”, a mai spus Sorina.

Pe viitor tanara spera sa-si poata termina studiile aici, in Romania, dar si sa aplice la un master in strainatate. “In cinci ani se pot schimba multe, atat pe plan intern, cat si pe plan extern. Mi-ar placea foarte mult sa ma intorc, dupa terminarea studiilor, dar chiar si daca raman in strainatate, voi continua sa investesc in Romania. Nu mi se pare cinstit sa-ti acuzi tara sau sa o blamezi daca nu depui efort in a o dezvolta. Pana la urma, cel mai de pret e sa ai mereu « unde sa te intorci, unde sa te poti intelege in limba nativa». In strainatate, Romania e destul de prost privita, acest lucru insa nu se aplica si in mediul academic”, ne-a explicat Sorina. (Sursa foto/video arhiva personala, youtube.com) (Alex Saulea)

„Nu mi se pare cinstit sa-ti acuzi tara sau sa o blamezi daca nu depui efort in a o dezvolta”