Povestea lui Alexandru Checheriță, medicul care a preferat siguranța apartamentului său când a fost chemat să lupte împotriva coronavirusului

Publicat: 08/04/2020 | 17:22

Alexandru Checheriță, o tânără speranță a medicinii românești în vârstă de doar 33 de ani, nepotul lui Vasile Lascăr, renumitul doctor de la Spitalul Florească acuzat de DNA de ilegalități în achiziționarea de echipamente medicale, și unul dintre protejații Cătălinei Poiană, actuala șefă a Colegiului Medicilor București, este foarte aproape să devină un simplu cetățean aflat în autoizolare la domiciliu, potrivit discoverproject.ro. Iată povestea medicului care a preferat siguranța apartamentului său când a fost chemat să lupte împotriva coronavirusului.

Alexandru Checheriță, fostul șef al Clinicii de Nefrologie și Dializă din cadrul Spitalului de Urgență Sfântul Ioan din București a fost chemat la muncă pe 14 martie, în lupta cu pandemia de coronavirus. Însă, la nici trei zile de la apelul făcut de conducerea spitalului, medicul a luat o decizie radicală.

Pe nepusă masă, Alexandru Checheriță și-a dat demisia. (CITEȘTE ȘI: SENATUL A VOTAT! COPIII CADRELOR MEDICALE CARE MOR ÎN LUPTA CONTRA CORONAVIRUS VOR AVEA PENSII DE URMAȘ)

“În data de marți, 17 martie 2020, profesorul universitar în specialitatea nefrologie Ionel Alexandru Checheriță a transmis Spitalului Clinic de Urgență “Sfântul Ioan”, București, o adresă în nume personal prin care declara ca “renunta la integrarea clinica in aceasta unitate”, se arată într-un răspuns al conducerii Spitalului Sfântu Ioan pentru discoverproject.ro.

Alexandru Checheriță este, de asemenea, și profesor conferențiar al UMF Carol Davila. Iar cadrele universitare au integrare clinică prin contractul de muncă pe perioadă nedeterminată cu un spital.

“Factorii decidenți ai spitalului pare că nu au organizat din timp și în mod corespunzător măsurile de prevenire a răspândirii cu Covid-19, astfel un grup de medici a sesizat aceste deficiențe  iar ca urmare existând și un dosar de urmărire penală a conducerii spitalului și medicului șef de secție interimar. Astfel, această gestionare posibil defectuoasă pare că a avut ca rezultat închiderea temporară a Secției de nefrologie și dializă, singura care asigură urgențele de dializă din București și județele limitrofe, personalul medical fiind trimis 14 zile în izolare.

Având în vedere cele menționate, inclusiv punerea în discuție a titlului meu de doctor primar, am considerat că este mai bine să fac un pas în spate, până la soluționarea tuturor acuzelor care mi-au fost aduse. Începând cu toamna anului 2019, am intrat în concediu fără plată, iar în primăvara acestuia an am decis să renunț la integrarea clinică cât timp conducerea acestui spital rămâne aceeași“, a declarat Alexandru Checheriță pentru discoverproject.ro.

Ministerul Sănătății vrea să-i retragă titlul de medic primar

Cariera lui Alexandru Checheriță a avut o ascensiune fulminantă: în 2008 ajunge medic rezident anul I în specialitatea nefrologie la Spitalul Sfântul Ioan din București, apoi devine Șeful disciplinei Nefrologie al UMF Carol Davila din cadrul acestui spital în 2014, iar în 2016 ajunge profesor universitar.

În mod paradoxal, virusul chinezesc de care a fugit profesorul universitar, Alexandru Checheriță, l-a salvat, cel puțin ieri, când avea termen la Tribunalul Municipiului București în procesul pe care Ministerul Sănătății i l-a intentat pentru a-i retrage titulatura de medic primar. (VEZI ȘI: CE SUMĂ A DONAT PATRIARHIA ROMÂNĂ ÎN LUPTA ÎMPOTRIVA CORONAVIRUSULUI)

Alexandru Checheriță s-a aflat în centrul unui scandal, anul trecut, când a fost prins că a ars masiv etape în ascensiunea profesională și academică prin susținerea examenului pentru a deveni medic primar în specialitatea nefrologie, în mod ilegal, cu trei ani și jumătate înaintea vechimii impuse de normele legislative în vederea obținerii titlului de medic primar.

Medicul a respins, însă, toate acuzațiile.

”Având în vedere că Ministerul Sănătății a deschis un proces bazându-se pe un fals, iar nici una din părțile implicate în timpul desfășurării anchetei Corpului de Control al Ministerului Sănătății, nu au fost audiați iau în calcul posibilitatea ca, la încheierea, acestui process să depun o plângere organelor abilitate”, mai susține Checheriță în răspunsul pentru DiscoverProject.

Colac peste pupăză, într-o scrisoare adresată, la sfârșitul anului trecut Ministrului Sănătății, 11 medici din Spitalul Sfântu Ioan îl acuză pe tânărul Checheriță de instituirea unui regim de teroare în acest spital.

Cei 11 medici l-au mai acuzat pe Checheriță că nu a participat niciodată la raportul de garda, că nu a efectuat nici o gardă ca titular în toată activitatea sa de medic, nu a avut niciodată în îngrijire pacienți în cadrul secției dar în sistemul electronic al spitalului și-a însușit în mod abuziv foile de observație a unor pacienți îngrijiți de alți medici, nu a participat niciodată la vizite medicale în saloane, nu a predate niciodată un curs studenților în toată cariera din clinica din Sfântul Ioan, nu a participat niciodată la pregătirea practică a studenților și nu a participat niciodată la prezentările științifice ale medicilor rezidenți, potrivit discoverproject.ro.

Cătălina Poiană: ”Nu cunosc detalii legate de demisie”

Altădată o susținătoare a lui Checheriță, care i-a fost consilier personal, Cătălina Poiană, șefa Colegiului Medicilor București, bate în retragere în ceea ce privește situația fostului ei protejat.

”Așa cum am afirmat în repetate rânduri, nu sunt de acord cu demisia medicilor fără preaviz, mai ales în aceste condiții dificile pe care le străbatem, când medicii se află în prima linie a luptei cu COVID-19. În cazul specific pe care îl menționați (n.r. al lui Alexandru Checheriță) nu cunosc detalii legate de demisie/adresa etc.

Pot însă să vă informez că la UMF Carol Davila domnul doctor este în concediu fără plată din data de 6.11.2019 și începând cu data de 3 decembrie 2019, doamna Dr. Daniela Rădulescu a fost numită Șefa de disciplină și Coordonator de rezidențiat la Disciplina de Nefrologie, Spitalul Sf. Ioan din București”, a spus Cătălina Poiană.