Povestea românilor ucişi de avalanşă, în munţii Călimani. Truplul lui Sorin Liviu Pandelea nu a fost, încă, găsit

De: Cancan
Publicat: 04/12/2017 | 11:53

Chiar dacă vremea nu era prielnică, cei trei au ales un traseu care nu era indicat pe timp de iarnă. „A fost un risc pe care şi l-au asumat. Toţi trei erau schiori de off piste şi au făcut câteva teste de verificare a zăpezii jos şi au început să urce şi probabil nu au văzut cornişa mare şi au început ascensiunea”, a spus Petrică Ariciuc, şeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei.

Cei trei au plecat din Vatra Dornei înainte de prânz, iar avalanşa i-a surprins în jurul orei 14.00. A fost un perete de circa 3-4 metri, care a coborât pe o distanţă de circa 400 de metri, astfel încât la bază, acolo unde s-a oprit, grosimea zăpezii era chiar şi de 8-9 metri. Peste toate acestea, era vorba de o zăpadă udă şi foarte grea, ceea ce o transforma într-un soi de ciment.

Tragedia s-a petrecut în timpul urcării şi doar puţin a lipsit ca să fie evitată. „Cu vreo 20 de metri înainte de a ajunge pe culme, Sorin, care era primul, a strigat: , a povestit Petrică Ariciuc.

În doar câteva secunde, avalanşa i-a aruncat pe toţi trei spre baza cornişei pe care urcau. Printr-un noroc extrem Lucian Drăgan a reuşit să prindă o pungă de aer şi a ieşit la suprafaţă. Timp de aproape trei ore a căutat telefonul mobil, cu ajutorul căruia la ora 17.20 a dat alarma. A fost recuperat în viaţă, cu leziuni care nu-i pun viaţa în pericol, în jurul orei 19.30. Chiar şi aşa, faptul că a rezistat în frig timp de mai bine de 5 ore poate fi considerat un mic miracol.

Trupul lui Sorin Liviu Pandelea nu a fost găsit

Imediat s-a constituit o adevărată trupă de şoc în tentativa de a-i salva pe cei trei. S-a lucrat în echipe mixte, cu 38 de pompieri, 9 jandarmi, 14 salvamontişti şi 2 lucrători de la Rezervaţia Călimani, cu 9 autospeciale, o autoşenilată, o ambulanţă SMURD şi mai multe autoturisme de teren. Vineri seară, la locul tragediei a fost adus şi un câine de căutare al salvamontiştilor, specializat în căutare victime după avalanşe.

La scurt timp după ce Lucian Drăgan a fost găsit în viaţă şi transportat către ambulanţa care aştepta să-l preia, a fost descoperită şi Nathy Josse. Din păcate, era inconştientă, iar manevrele de resuscitare s-au dovedit inutile. Potrivit ultimelor informaţii, tânăra a murit rapid, ca urmare a asfixiei mecanice prin compresie, din cauza zăpezii ude şi grele care i-a apăsat corpul.

Căutările au continuat vineri seară până târziu în noapte, dar au fost sistate deoarece vremea s-a înrăutăţit şi exista riscul producerii unei noi avalanşe. Aşa se face că trupul lui Sorin Liviu Pandelea nu a fost găsit nici până acum şi există şanse să fie recuperat abia în primăvară.

Câinele Kiro s-a salvat singur

Şeful Serviciului Salvamont Suceava, Voicu Raia, a explicat că misiunea de salvare-recuperare a fost întreruptă pentru a nu pune în pericol vieţile altor persoane. Voicu Raia a detaliat şi modul în care s-a găsit trupul tinerei şi crede că avalanşa l-ar fi putut arunca oriunde pe Sorin Liviu Pandelea.

„Ei au ales scurtătura care îi ducea direct spre Vârful Pietrosul Călimani, asumându-şi riscurile de rigoare, mai ales că existau semne ale unei avalanşe. Din păcate, s-a dovedit o decizie greşită, cu consecinţele de rigoare. Probabil că Lucian Drăgan era ultimul din şir şi avalanşa l-a aruncat jos. Mai sus de el era câinele care-i însoţea, iar fata era la circa 20 de metri de locul unde a fost prins patrupedul. Cât despre a treia persoană e greu de estimat locul unde se află”, a spus Voicu Raia.

Cu ocazia căutărilor a fost descoperit şi un aparat de fotografiat, iar ultima imagine îi arăta pe dorneni în urcare, cu schiurile în spate.

Din tot acest noian de necaz, o mică rază de lumină este aceea că Kiro, câinele din rasa Akita Inu care îi însoţea pe Sorin şi Nathy, a reuşit să iasă din zăpadă, de la o adâncime de mai bine de 1,5 metri, şi s-a salvat. O palidă consolare.

Un moment emoţionant s-a petrecut vineri seară, atunci când targa pe care se afla corpul neînsufleţit al lui Nathy Josse era coborât pentru a fi transportat către Vatra Dornei. Fost coleg şi prieten cu cei trei, Ionuţ Pascu a fost chemat de la Cabana Dochia, acolo unde se afla împreună cu Erik, câinele din rasa Malinois, care are brevet de căutare în avalanşe. Ionuţ Dumitru Pascu a plecat de la Serviciul Salvamont Vatra Dornei în această primăvară şi lucrează acum la Serviciul Salvamont Neamţ-Durău.

În perioada în care a făcut parte din Serviciul Salvamont Vatra Dornei, Ionuţ Pascu l-a antrenat pe Erik mult timp pe munţii din apropiere. Una din „victimele” pe care Erik o salva de sub zăpadă era chiar Nathy Josse. Din păcate, de data aceasta Erik era prea departe şi a ajuns prea târziu. Întâlnirea dintre fată şi câine a fost una extrem de dificilă. Patrupedul a început să „plângă” după cea care era acum inertă pe targă şi pe care nu o mai putea ajuta în nici un fel.

Lucian şi Sorin, voluntari la Salvamont de 5 ani

Lucian Drăgan şi Sorin Liviu Pandelea lucrau ca voluntari la Serviciul Salvamont Vatra Dornei de aproximativ cinci ani. În tot acest timp au participat la numeroase misiuni prin munţi şi colegii lor spun că aveau o experienţă foarte mare, dar şi echipament adecvat pentru condiţii de iarnă. La rândul ei, Nathy Josse împărtăşea aceeaşi dragoste pentru munte şi participase alături de cei de la Salvamont, şi nu numai, la multe ieşiri pe crestele Călimanilor, Giumalăului, Rodnei sau ale altor vârfuri.

Din păcate pentru tânăra de 29 de ani, muntele avea să-i aducă şi sfârşitul. Ea va fi îngropată marţi, în Vatra Dornei, dar nu alături de cel cu care îşi trăia bucuriile şi necazurile. Pentru Sorin Liviu Pandelea, misiunile de căutare şi recuperare vor continua. Astăzi, oamenii cu experienţă de la Serviciul Salvamont Vatra Dornei vor efectua o verificare de acces în zonă şi se va stabili dacă în viitorul apropiat se poate interveni în zonă fără riscul producerii unei noi avalanşe, anunţă monitorulsv.ro.