Povestea tristă a lui Ionuţ, băieţelul care se uită pe geam „cu porţia”

Publicat: 26/01/2022 | 17:25
Povestea tristă a lui Ionuț Sursă foto: Facebook.com

Ionuţ are o singură jucărie şi o împarte cu fraţii. Acum, era rândul lui să se joace la geam cât încă mai era lumină. Din păcate, trec vremuri grele, fără curent electric îşi trăiesc copilăria aşa cum o înţeleg mai bine.

Cei care vor să ajute și să cunoască povestea înduioșătoare de viață a unui băiețel care provine dintr-o familie nevoiașă, mai jos se regăsesc mai multe detalii. Asociația ”Povestea Mea” a făcut o postare pe Facebook prin care cere ajutorul tuturor.

”Curios din fire şi cu multe întrebări la o primă vedere, am îndrăznit:

– Ion, ce faci acolo?

– Mă joc puţin..

– Ce ai mâncat astăzi ?

– Aseară , nişte ouă.

Şi uşor, m-am blocat! Cuvintele nu-şi mai aveau rostul, îl lãsam sã se bucure în continuare de maşinuţa care îi captase toată atenţia.

Provine dintr-o familie în care mâncarea este lux şi becul cu baterii, moft. Cu greu reuşeşti să scoţi câteva cuvinte de la ei, ruşinea fiind prioritară. Au învăţat să-i respecte pe străini şi cumva îi consideră de rang superior, fiindu-le teamă să nu rostească ceva greşit.

– Ai tăi undeva sunt?

– Tata, la oi să aducă bani.. şi mama.. vine acum, poate aduce pâine!

Stând de vorbă cu un vecin, mi-a relatat faptul cã atunci când îşi trimite fiica la şcoalã, pune de fiecare datã un sandviş în plus şi pentru Ionuţ, ştiind cã vine tot timpul cu plãsuţa goalã. Aproape niciodatã nu se întâmplã sã-l mãnânce pe tot, poate doar dacã îi este foame rãu. Pentru a înţelege în clar care este motivul pentru care lasã sandvişul jumãtate, acesta a rãspuns:

– Păi nene, mănânc decât eu? Cei de acasă, stau şi rabdă…

Ştiu, poate pare desprins dintr-o carte cu poveşti, scrise pentru a fi citite .. dar este cruda realitate. Rar mi-a fost dat să văd aşa amar de sărăcie, dacă îmi era decât povestită, credeţi-mă că eram în dubii.

O să subliniez ideea următoare: mama are un grad de handicap sporit, aşa că o să fim nevoiţi să nu oferim adresa completă a acestora pentru că există anumite temeri atât ale mamei cât şi a celor care se mai îngrijesc de ei.

Ca şi priorităţi în această familie, regăsim:

– alimente neperisabile

– haine (2 ani , 5 ani -fată, 6 ani)

– încălțăminte (2 ani, 26-fată) , 27/28)

Necesitatea de a rezolva problema curentului electric. Pentru a înţelege în clar unde anume intervin problemele. Au avut încredere într-un domn şi după ani întregi în care au tot strâns bani, au făcut rost de aproximativ 5.000 de lei şi au cumpărat casa respectivă.

Ulterior au aflat faptul că nu există acte pe imobil şi acesta aparţine altei persoane. Fiind fără un minim de cultură necesar pentru a înţelege toate aceste aspecte legale, au fost “păcăliţi”.

Acum, încercăm să găsim o soluţie pentru a rezolva problema curentului sau până una/alta, să achiziţionăm (montăm) câteva panouri pentru a le asigura măcar becurile şi a nu mai fi nevoiţi să adoarmă odată cu lăsarea serii.

Din câte am observat, nu au nici mãcar un ciot de lemn, dorm efectiv înfofoliţi cu tot ce au prin casă şi tremură cât este ziua de lungă. Mama ţine la ei ca la ochii din cap, încearca să le asigure minimul de trai, oferindu-le o bucată de pâine pe masă. Marele ajutor vine din partea unei măşti care le mai oferă câte puţin din puţinul ei.

“Nu am nici măcar o ceapă degerată în casă! Aşa sărăcie ca anu’ ăsta.. niciodată!” .. avea să relateze mama atunci când am întrebat-o ce găteşte bun celor mici.

Familia locuiește în comuna Goicea, jud. Dolj. Până vom asigura un minim necesar în locuinţă şi pe lângă aceasta, vă rugăm să evităm contactul direct cu familia, situaţia actuală putând pune în pericol integritatea familială.

P.S: Deşi nu au o siguranţă pe acea locuinţă, câteva geamuri termopan ar ajuta câtuşi de puţin. Doamna care deţine locuinţa (proprietarul de drept) a spus că nu are nicio pretenţie asupra imobilului, pot locui acolo fără nicio problemă, doar că nu pot perfecta actele de moment pentru că dânsa nu mai este în ţară de câţiva ani buni, urmând să fie perfectate atunci când va reveni în ţarã. Persoana care a încasat banii, fiind un nepot al dânsei. Să aducem şi aici o schimbare vizibilă!”, au scris cei de la Asociația ”Povestea Mea”, pe Facebook.

Cei care vor să ajute familia lui Ionuț, pot dona bani, în următoarele conturi bancare:

Asociatia Povestea Mea
RON : RO07BTRLRONCRT0536856701
EUR : RO54BTRLEURCRT0536856701
BIC / SWIFT : BTRLRO22
Cu specificația : “salvare”
Deschis la Banca Transilvania
Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce aparține de trustul GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L. ... citește mai mult