Povestea uluitoare a polițistului german originar din Brașov care a plâns după ce i-a ajutat pe români să voteze în Munchen

Publicat: 30/05/2019 | 08:46

Coadă infernală la Munchen, acolo unde mii de români au dorit să voteze pentru alegerile europarlamentare. Iar imaginea unui polițist în lacrimi a devenit virală în mediul online.

Poliția germană a luat o măsură neașteptată atunci când s-a anunțat oficial că votul nu va fi prelungit în diaspora: a înconjurat cu un gard oamenii care așteptau la coadă și s-a considerat că este teritoriul consulatului. Prin urmare, trebuia respectată legea electorală românească. Un clip devenit viral pe rețelele de socializare a surprins momentul emoționant în care unui polițist german îi dau lacrimile, emoționat de sutele de români care le-au mulțumit ofițerilor că i-au ajutat să voteze. În imagini, polițistul zâmbește timid și își șterge lacrimile, copleșit de recunoștința arătată de români.

Înregistrarea a fost preluată pe pagina de Facebook a Poliției din Munchen, conform digi24.ro„Aceasta este reacția unui polițist german, care trebuie să trimită toți oamenii acasă, deși politia a stabilit sa lase oamenii sa voteze cei care au stat toata ziua in soare, făcând un țarc. Ulterior cei de la consulat au închis ușile. RUȘINE lor, RESPECT poliției germane care au încercat, cât au putut să ne ajute”, a scris Marius Șortan pe Facebook.

”Un viitor mai bun cu toate libertățile pe care le avem astăzi în Europa”

Jurnalistul Vlad Ursulean a scris, duminică seară, că polițistul li s-a adresat celor din coadă în limba română pentru a-i organiza în interiorul unui perimetru trasat cu ajutorul unor garduri, în așa fel încât să se considere că sunt pe teritoriul consulatului și să poată vota mai târziu. Postarea s-a viralizat în câteva ore.

„Cinci ani mai târziu, mă uitam la aceiași români stând la coadă fără să-și poată exercita un drept elementar. Colegilor mei nemți nu le venea să creadă că așa ceva e posibil. Familia mea se trage din minunatul Viscri. Eu m-am născut la Brașov și mi-am petrecut primii doi ani din viață acolo. După Revoluție, părinții mei au decis să emigreze în Germania. Și-au făcut bagajele și au plecat cu cei patru copii în speranța unei vieți mai bune. Tatăl meu spunea, pe scurt, că își dorea mai multă democrație și mai puțină corupție. N-am discutat niciodată cu ei dacă a fost o decizie greu de luat. La acea vreme, întreaga populație se afla într-o situație critică, iar părinții mei nu au făcut altceva decât să încerce să ne ofere nouă, copiilor, un viitor mai bun cu toate libertățile pe care le avem astăzi în Europa, fără represiunea statului”, povestește Martin în interviul acordat pressone.ro.