Prăpăd, după ninsorile puternice! Hidrologii au emis cod portocaliu

Publicat: 21/01/2024 | 17:24
Cod portocaliu de inundații pe mai multe râuri / Foto: Pixabay

Este cod portocaliu și galben de viituri pe anumite râuri de la noi din țară! Reprezentanții de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) avertizează că există posibilitatea unor inundații pe râuri din nord-vestul şi vestul ţării, în bazinele hidrografice Tur, Crasna, Crişul Negru, Crişul Alb, Timiş, Bârzava şi Moraviţa.

Specialiștii de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au emis cod portocaliu și galben de viituri pe câteva râuri din țara noastră. Hidrologii spun că există riscul producerii unor viituri pe râurile din nord-vestul şi vestul ţării, în bazinele hidrografice Tur, Crasna, Crişul Negru, Crişul Alb, Timiş, Bârzava şi Moraviţa. De duminică, la prânz, până luni, ora 12:00, este în vigoare codul portocaliu, pe râurile din bazinul hidrografic Tur – sectorul situat în aval de staţia hidrometrică Turulung (sector îndiguit, judeţul Satu Mare).

CITEȘTE ȘI: METEOROLOGII ACCUWEATHER, AVERTIZARE DE IARNĂ SEVERĂ ÎN ROMÂNIA. LA CE ORĂ ÎNCEPE SĂ NINGĂ ÎN BUCUREȘTI

Un alt cod galben este valabil de duminică, ora 12:00 până la 22 ianuarie, ora 00:00, este în vigoare al doilea cod galben de inundații. Acesta va afecta cursurile de apă: Crişul Negru – sector aval S.H. Talpoş (sector îndiguit, judeţele: Bihor şi Arad), Bârzava – sector aval S.H. Gătaia (sector îndiguit, judeţul Timiş) şi Moraviţa – curs inferior (sector îndiguit, judeţul Timiş).

„În intervalele menţionate, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, sunt posibile creşteri de debite şi niveluri, cu probabilitatea depăşirii cotelor de apărare. Recomandăm populaţiei să respecte măsurile dispuse de autorităţile de la nivel naţional, judeţean sau local, cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii”, se arată în informarea transmisă de hidrologi.

CITEȘTE ȘI: FENOMENE METEO NEDORITE ÎN ROMÂNIA DIN CAUZA VREMII CARE STÂRNEȘTE ÎNGRIJORARE ÎN EUROPA DE VEST

Cum va fi vremea în zonele țării în următoarea perioadă

În perioada 15-28 ianuarie 2024, meteorologii ANM spun că vremea va fi:

Banat: Intervalul va fi caracterizat de alternanțe termice semnificative. În prima zi media regională a maximelor va fi de 6 grade, iar a celor minime de -1…0 grade, apoi va urma o zi mai rece, în care maximele nu vor mai trece de 2…3 grade, iar minimele vor fi în medie de -6 grade. Încălzirea estimată pentru mijlocul săptămânii va însemna o creștere la peste 10 grade a temperaturilor maxime și la o medie de 2…5 grade pentru valorile minime. Vremea se va răci în perioada 19 – 22 ianuarie, când vor fi maxime în jurul a 2 grade și minime de -7…-4 grade, însă după această perioadă este posibilă o nouă încălzire, astfel temperaturile maxime vor fi în medie de 6…8 grade, iar cele minime de -2…0 grade. Temporar vor fi precipitații în prima zi a intervalului, în perioada 18 – 20 ianuarie, iar cu o probabilitate destul de ridicată și după 23 ianuarie.

Crișana: Intervalul va fi caracterizat de alternanțe termice semnificative. În primele două zilei media regională a maximelor va fi de 1…3 grade, iar a celor minime va fi mai scăzută în a doua noapte, când vor fi temperaturi de -8…-7 grade. Încălzirea estimată pentru mijlocul săptămânii va însemna o creștere la peste 10 grade (pe 18 ianuarie) a temperaturilor maxime și la o medie de 2…5 grade pentru valorile minime. Vremea se va răci în perioada 19 – 22 ianuarie, când vor fi maxime de 1…2 grade și minime de -8…-5 grade, însă după această perioadă este posibilă o nouă încălzire, astfel temperaturile maxime vor atinge o medie regională de 5…6 grade, iar minimele se vor situa în jurul a -2 grade. Temporar vor fi precipitații la începutul săptămânii, în perioada 18 – 20 ianuarie, iar cu o probabilitate destul de ridicată și după 23 ianuarie.

Transilvania: Intervalul va fi caracterizat de alternanțe termice semnificative. În prima zi media regională a maximelor va fi de 5 grade, iar a celor minime de -2…0 grade, apoi va urma o răcire de scurtă durată în care temperaturile diurne nu vor mai trece de 1…2 grade, iar în noaptea de 16 spre 17 ianuarie, local va fi ger cu o medie a minimelor de -8 grade. Încălzirea estimată pentru mijlocul săptămânii va însemna o creștere a temperaturilor maxime până la o medie de 7…8 grade și minime ce vor deveni ușor pozitive în dimineața zilei de vineri (19 ianuarie). Ulterior vremea se va răci, astfel încât în perioada 20 – 23 ianuarie, media temperaturilor maxime va fi de -2…0 grade, iar a celor minime de -12….-10 grade, însă după această perioadă este posibilă o nouă încălzire, astfel că pe timpul zilelor sunt estimate maxime de 2…4 grade, iar noaptea valori în general de -5…-3 grade. Temporar vor fi precipitații la începutul intervalului, în 19 și 20 ianuarie, iar cu o probabilitate destul de ridicată și după 23 ianuarie.

Maramureș: Și la nivelul acestei regiuni vor fi variații termice de la o zi la alta. În prima zi media regională a maximelor va fi de 3…4 grade, iar a celor minime de -3…-1 grad, după care va urma o răcire de scurtă durată, în care temperaturile diurne nu vor mai trece de 1…2 grade, iar în noaptea de 16 spre 17 ianuarie minimele vor scădea spre -8…-6 grade. Pe 18 ianuarie vremea se va încălzi semnificativ, astfel sunt posibile maxime termice de 7…8 grade, iar în noaptea de joi spre vineri vor fi minime de 2…3 grade. Ulterior vremea se va răci, astfel în perioada 20 – 23 ianuarie, media temperaturilor maxime va fi de -1…0 grade, iar a celor minime de -10….-8 grade, însă după această perioadă este probabilă o nouă încălzire, astfel media temperaturilor maxime va fi de 3…4 grade, iar a celor minime de -4…-2 grade. Temporar vor fi precipitații în 15 și 16 ianuarie și din nou în perioada 18 – 20 ianuarie, iar cu o probabilitate destul de ridicată și după 23 ianuarie.

Moldova: În prima zi media regională a maximelor va fi de 3…4 grade, iar a celor minime de -3…-1 grad, după care va urma o răcire de scurtă durată, în care temperaturile diurne nu vor mai trece de 1…2 grade, iar în noaptea de 16 spre 17 ianuarie minimele vor scădea spre -8…-6 grade. Pe 18 ianuarie vremea se va încălzi semnificativ, astfel sunt posibile maxime termice de 5…7 grade, iar în noaptea de joi spre vineri vor fi minime de 1…2 grade. Perioada 20 – 23 ianuarie, va fi mai rece, cu maxime termice în jurul a -2 grade și minime ce pot scădea spre o medie regională de -10…-8 grade, însă o nouă încălzire este posibilă după 24 ianuarie, când media temperaturilor maxime va fi de 4…5 grade, iar a celor minime de -3…-2 grade. Temporar vor fi precipitații în noaptea de 15 spre 16 ianuarie și din nou în perioada 18 – 20 ianuarie, iar cu o probabilitate destul de ridicată și după 23 ianuarie.

Dobrogea: În prima zi a intervalului, media maximelor va fi de 8…9 grade, iar a minimelor de 2…3 grade, după care, pentru scurt timp, vremea se va răci și se vor înregistra medii ale valorilor diurne de 6…7 grade, iar în noaptea de 16 spre 17 ianuarie valorile nocturne vor scădea spre -4…-3 grade. Pe 18 ianuarie vremea se va încălzi semnificativ, astfel sunt posibile maxime termice de 11…12 grade, iar în noaptea de joi spre vineri vor fi minime de 5…6 grade. În perioada 20 – 23 ianuarie, valorile termice vor fi din nou în scădere, cu maxime termice în jurul a 1 grad și minime ce pot scădea spre o medie regională de -6…-5 grade, însă o nouă încălzire este posibilă după 24 ianuarie, când media maximelor va fi de 6…8 grade, iar a celor minime de -2…0 grade. Temporar vor fi precipitații în noaptea de 15 spre 16 ianuarie, iar ulterior, probabilitate mai mare pentru precipitații va fi în jurul datei de 20 ianuarie.

Muntenia: În prima zi a intervalului, media maximelor se va situa în jurul valorii de 8 grade, iar a minimelor de -1…0 grade, după care, pentru scurt timp, vremea se va răci și se vor înregistra medii regionale ale valorilor diurne de 5 grade, iar în noaptea de 16 spre 17 ianuarie valorile nocturne vor scădea spre -6 grade. Pe 18 ianuarie se estimează o încălzire semnificativă a vremii și astfel, vor fi posibile maxime termice de 9…10 grade, iar în noaptea de joi spre vineri minime de 0…2 grade. În perioada 20 – 23 ianuarie, temperatura aerului va fi din nou în scădere, cu maxime termice în jurul a 1 grad și minime ce pot scădea spre o medie regională de -8 grade, însă o nouă încălzire este posibilă după 24 ianuarie, când media maximelor va fi de 8…9 grade, iar a celor minime de -2…-1 grad. Temporar vor fi precipitații în noaptea de 15 spre 16 ianuarie, iar ulterior, probabilitate mai mare pentru precipitații va fi în jurul datei de 20 ianuarie.

Oltenia: În primele zile ale intervalului, media maximelor va fi de 4…6 grade, iar a minimelor, cu variații mari de la o noapte la alta, de -7…-1 grad. Pe 18 ianuarie vremea se va încălzi, astfel vor fi posibile maxime termice de 6…7 grade, iar în noaptea de joi spre vineri vor fi minime de -1…0 grade. În perioada 20 – 23 ianuarie, valorile termice vor fi din nou în scădere, cu maxime termice în jurul a 1 grad și minime ce pot scădea spre o medie regională de -8…-7 grade, însă o nouă încălzire este posibilă după 24 ianuarie, când media maximelor va fi de 8…10 grade, iar a celor minime de -1…0 grade. Temporar vor fi precipitații în noaptea de 15 spre 16 ianuarie, iar ulterior, probabilitate mai mare pentru precipitații va fi în intervalul 19…21 ianuarie.