Premieră pentru România. Cu ce ar putea fi înlocuită carnea de porc. Ce este, de fapt, carnea de muflon

Publicat: 07/12/2021 | 22:16

Premieră pentru România. Specialiștii au găsit cu ce ar putea fi înlocuită carnea de porc. Ce este, de fapt, carnea de muflon, noua ”atracție culinară” a românilor?

La Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași se testează, printre altele, și carnea de muflon, noua „atracție culinară” din țară. Specialiștii susțin faptul că aceasta poate înlocui carnea de porc. Echipa din cadrul ”Departamentului de tehnologii alimentare” se află, în prezent, în teste și verifică mai multe rețete de produse de carmangerie. Printre acestea, se testează și carnea de muflon, cunoscută și sub numele de ”oaie sălbatică”.

Potrivit BZI.ro, specialiștii din cadrului Universității de Științele Vieții din Iași au fost solicitați de către un producător local, specializat în obținerea produselor tradiționale din carne, pentru a verifica rețete de cârnați și pastramă cu carne de muflon.

„Dintr-o lipsă acută a materiei prime din carne, în special carnea de porc, din ce în ce mai mulți procesatori încearcă noi materii prime provenite din zona cinegetică, iar, între speciile din fauna românească, carnea de muflon este preferată datorită calității nutritive, având un conținut ridicat în aminoacizi esențiali. În Laboratorul de control și expertiză a cărnii și a produselor din carne, în cadrul proiectului de cercetare pe care îl avem încheiat cu partenerii noștri, testăm produsele acestora pentru a regăsi elemente de caracterizare a structurii nutritive, a gradului de prospețime și a termenelor de valabilitate”, a declarat șeful de lucrări dr. Marius Ciobanu, din cadrul Departamentului de tehnologii alimentare, Facultatea de Agricultură a USV Iași.

Citește și SCUMPIRE COLOSALĂ! IREAL CÂȚI LEI VA COSTA 1 KG DE CARNE DE PORC, DE CRĂCIUN

Muflonul european este cunoscut și sub numele de „oaie sălbatică”

Muflonul european estr strămoșul oii domestice. Greutatea sa poate ajunge până la 50 de kilograme, iar talia între 60 – 80 de centimetri.

Pe teritoriul României, muflonul și-a făcut simțită prezența. Însă, din Evul Mediu, apriția acestuia a fost din ce în ce mai rară. În secolul al XX-lea, a început să fie reintrodus, după încercările de aclimatizare, în Dobrogea și în Muntenia. Acesta s-a acomodat în zonele de dealuri joase și coline, în păduri de câmpie, unde umiditatea este mai crescută.

Sursă foto: Pixabay