Preotul Emil Nedelea Cărămizaru, între Moș Crăciun și Moș Gerilă: „Era cam interzis pentru noi”

Publicat: 20/12/2022 | 14:00

Invitat în ediția de colecție realizată de Adrian Artene, preotul Emil Nedelea Cărămizaru a depănat amintiri de pe vremea copilăriei. În perioada comunismului, Moș Crăciun era interzis în exprimare, astfel că s-a ajuns la denumirea de Moș Gerilă. Pentru a putea vedea discuția integrală dintre Emil Nedelea Cărămizaru și Adrian Artene, directorul editorial al Grupului Gândul, abonați-vă la canalul de YouTube ”ALTCEVA cu Adrian Artene”.

În cadrul interviului, Emil Nedelea Cărămizaru și-a amintit de perioada în care Moș Crăciun era numit Moș Gerilă. Mai mult, în parcul din zona în care a copilărit, preotul povestește că se afla un desen cu cel „care aduce cadouri copiilor în Noaptea de Ajun”. El știa că acela este Moș Crăciun și că are o relație strânsă cu Dumnezeu, astfel că, atunci când se întâmpla să facă năzbâtii acasă, se ferea să mai meargă prin preajma lui Moș Crăciun, desenat într-un parc din Zimnicea.

Emil Nedelea Cărămizaru a depănat amintiri de pe vremea copilăriei / (Sursa: Captură video)

(NU RATA: Preotul Emil Nedelea Cărămizaru a vorbit despre semnificația împodobirii bradului de Crăciun: „Sunt mai multe interpretări, dar toate își au frumusețea lor”)

„Nu mai aveai voie să spui «Moș Crăciun»”

Podcastul poate fi urmărit integral pe canalul de YouTube ”ALTCEVA cu Adrian Artene”.

„Și îmi aduc aminte, că vorbeam de această semnificație profundă a dăruitorului, miluitorului Moș Crăciun, de anii copilăriei, când Moș Crăciun era cam interzis pentru noi, din vremea aceea. Înainte de anul de grație 1989, i se spunea «Moș Gerilă». Nu mai aveai voie să spui «Moș Crăciun». 

Îmi aduc aminte că în orașul natal, Zimnicea, în parc, parcul central, în vremurile acelea, era un desen mare cu Moș Gerilă cum îi spuneau ei și eu știam că este Moș Crăciun și că are o legătură foarte strânsă cu Dumnezeu. Și dacă făceam vreo boacănă cumva pe acasă nu o mai luam prin parc că mă întâlneam cu Moș Crăciun și îl salutam și știam că mă aude și mă ascultă. Și atunci ocoleam vreo două zile și-mi ceream iertare în gând”, a povestit Emil Nedelea Cărămizaru în podcastul „ALTCEVA”.

(VEZI ȘI: Mihai Viteazul a promis să aducă de la Bari moaștele Sfântului Nicolae după ce i-a fost cruțată viața! Emil Nedelea Cărămizaru: „Le-a purtat în lupta de la Călugăreni!”)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

This browser does not support the video element.