Prima grevă generală în Educație după 18 ani. Care sunt cerințele cadrelor didactice

Publicat: 22/05/2023 | 11:06
Profesorii sunt în grevă generală, prima după 2005/ Foto: Pixabay

Grevă generală în Educație astăzi! Este pentru prima dată în ultimii 18 ani când sindicatele din învățământ declanșează un conflict de muncă și întrerup activitatea pe o perioadă nedeterminată. Peste 150.000 de cadre didactice și angajați în școli iau parte la această manifestație. 

Sindicatele din sistemul de învățământ au declanșat o grevă generală în Educație. Peste 150.000 de cadre didactice și angajați în școli au semnat pentru declanșarea unui conflict de muncă. Aceștia își vor întrerupe activitatea pe o perioadă nedeterminată.

CITEȘTE ȘI: UN LIDER SINDICAL A SPUS CÂT DUREAZĂ GREVA PROFESORILOR. “TREBUIE SOLUȚII”. ÎNCEPE LUNI, 22 MAI

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, s-au întâlnit la Palatul Victoria cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie și au vorbit despre problemele cu care se confruntă angajații din învățământul românesc. Guvernanții au propus stimulente financiare pentru debutanţi si cadrele didactice titulare din școlile aflate în zone defavorizate. Urmează alte discuții cu liderii de sindicat, pentru definitivarea pachetului legislativ. Greva o să continue pe toată durata acestei zile, iar sfârșitul ei va depinde doar de răspunsul premierului Nicolae Ciucă și cel al liderului PSD, Marcel Ciolacu.

CITEȘTE ȘI: ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ DE LA LICEUL LA CARE PREDĂ CARMEN IOHANNIS! DECIZIA SE PUNE ÎN APLICARE LUNI, DE LA PRIMA ORĂ

”Guvernul își asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare și în eliminarea inechităților din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar, astfel încât, până la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 Septembrie a.c. să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare”, se arată în comunicatul de presă transmis de Guvern.

Principalele revendicări ale sindicatelor

Sindicaliștii își doresc să obțină, mai întâi de toate, majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate. Adică, salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.

Liderii de sindicat cer și instituirea regulii indexării anuale a veniturilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației, la care se adaugă plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ. La toate acestea se adaugă și acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.).

Reprezentanții sindicatelor cer și o creștere în fiecare an a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii, dar și renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.