Primul complex de servicii sociale integrate, deschis astazi in Capitala! Sorin Oprescu: „Sunt bucuros”

De: Cancan
Publicat: 02/06/2014 | 13:16

Complexul are o suprafata de 3800 de mp si deserveste zilnic un numar de 300 de persoane.

Primarul General a aratat ca acest complex este primul centru din Capitala care integreaza in acelasi spatiu mai multe tipuri de servicii sociale: „SUNT BUCUROS CA ASTAZI PUNEM LA DIPOZITIA COMUNITATII CEL MAI MODERN COMPLEX DE SERVICII SOCIALE DIN BUCURESTI. PANA NU DEMULT, AICI EXISTAU NISTE CLADIRI DEGRADATE, UN SPATIU INSALUBRU, IAR DE ASTAZI AICI FUNCTIONEAZA UN CENTRU DESTINAT PROTECTIEI CATEGORIILOR SOCIALE VULNERABILE, COPII, BATRANI SI PERSOANE CU HANDICAP. PRIN SERVICIILE OFERITE IN CADRUL ACESTUI COMPLEX AM URMARIT, DE FAPT, SA RESPECTAM TREI PRINCIPII ESENTIALE: DEZVOLTARE, FUNCTIONARE SI PROTECTIE SOCIALA”.

Primarul Capitalei a explicat ca in cadrul acestui complex functioneaza o cresa, o gradinita, un centru de formare profesionala, un centru de zi pentru adolescenti cu tulburari de spectru autist, biblioteca, magazin social, cantina si spalatorie sociala, precum si un centru de zi pentru persoanele varstnice dar si pentru copiii cu dizabilitati.

Sorin Oprescu a subliniat ca Municipalitatea doreste sa implementeze astfel de proiecte in toate sectoarele Capitalei: ” NU- MI RAMANE DECAT SA MULTUMESC TUTUROR CELOR CARE AU PUS UMARUL PENTRU CA ACEST CENTRU SA ARATE ASTAZI ASA CUM ARATA. IMI DORESC DIN TOT SUFLETUL CA, IN FUNCTIE DE RESURSELE FINANCIARE DISPONIBILE, ACEST CENTRU SA POATA FI MULTIPLICAT SI IN CELELALTE SECTOARE”.

La randul sau, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti a aratat ca „IDEEA ACESTUI CENTRU DE SERVICII GRUPATE IN ACELASI LOC PENTRU ANUMITE CATEGORII DE PERSOANE DEFAVORIZATE NE A VENIT IN URMA UNEI VIZITE DE LUCRU PE CARE PRIMARUL GENERAL, SORIN OPRESCU, A INTREPRINS-O IN URMA CU 4 ANI IN TURCIA, ACOLO UNDE, IN ULTIMA VREME, SERVICIILE SOCIALE AU CUNOSCUT O DEZVOLTARE EXPONENTIALA SI EXTREM DE BENEFICA PENTRU CETATENII ACELEI TARI. IN URMA ACESTEI VIZITE AM RAMAS IN CONTACT CU EXPERTII IN SERVICII SOCIALE DIN ACEASTA TARA CARE NE-AU CONSILIAT SI NE AU SFATUIT CUM SA INVATAM DIN GRESELILE LOR, ASTFEL INCAT SA REUSIM SA AVEM SI IN ROMANIA UN COMPLEX DE O ASEMENEA ANVERGURA”.

Complexul de Servicii Sociale Ominis din Sectorul 4

In cadrul Ominis vor functiona un centru de zi pentru persoane vârstnice, un centru de îngrijire şi educaţie timpurie “Steluţe zâmbitoare”, un centru de zi pentru copii preşcolari, o spalatorie socială, biblioteca, un centru de pregătire profesională, o cantina socială, un centru de zi pentru adolescenţi cu tulburări de spectru autist, un centru de zi pentru copii cu dizabilităţi, un birou de informare cu privire la drepturile consumatorilor şi drepturile de asistenţă socială, policlinică sociala si un magazin comunitar gratis.

In cadrul centrului de formare profesionala pentru profesionistii din sistemul de asistenta sociala si categoriile defavorizate cu o capacitate de 30 de locuri, se vor derula numeroase cursuri gratuite de specializare si calificare organizate de DGASMB pentru a veni in sprijinul celor care doresc sa se perfectioneze in domeniul de asistenta sociala, florari, decoratori, peisagisti, ingrijire copii etc. Anual se pot califica 500 de persoane.

In ceea ce priveste cresa, CENTRUL DE ÎNGRIJIRE ŞI EDUCAŢIE TIMPURIE PENTRU COPII 0-3 ANI, are o capacitate de 30 de locuri si ofera o alternativa moderna de puericultura pentru parintii care doresc sa se intoarca la serviciu.

Tot in cadrul Complexului OMINIS va functiona si un centru de zi pentru persoane varstnice, care reprezinta prima initiativa a Primariei Capitalei in acest sens, in vederea prevenirii institutionalizarii persoanelor varstnice. Astfel, batranii care nu pot fi lasati singuri acasa pe timpul zilei vor putea fi adusi dimineata la acest centru de catre apartinatori si luati seara. In acest acest centru, varstnicii vor beneficia de asistenta medicala primara, trei mese pe zi si diverse activitati de socializare, precum si activitati in aer liber. Capacitate – 18 locuri.

CENTRUL DE ZI PENTRU COPII 3-6 ANI, cu o capacitate de 20 locuri, va functiona in regim de gradinita cu program scurt si program prelungit, iar in CENTRUL DE ZI PENTRU ADOLESCENŢI CU TULBURĂRI DE SPECTRU AUTIST, cu o capacitate de 20 locuri, personal specializat va oferi servicii specifice tulburarilor de spectru autist, prea putin abordate de catre serviciile sociale publice si private din Bucuresti.

In ceea ce priveste CENTRUL DE ZI PENTRU COPIII CU DIZABILITĂŢI, (cu o capacitate de 23 locuri) va oferi servicii copiilor cu dizabilitati care, din cauza nevoilor speciale, nu pot fi inscrisi in sistemul public de invatamant.

BIBLIOTECA ŞI PUNCTUL DE COMUNICARE INFORMATICĂ DIN CADRUL COMPLEXULUI VOR fi dotate cu calculatoare si internet, unde persoanele varstnice si copiii ale caror rude sunt plecate in strainatate vor fi instruiti si incurajati sa comunice prin mijloace moderne (skype etc.).

Au fost amenajate si o SPĂLĂTORIE SOCIALĂ, CU O capacitate de 10 masini de spalat si 10 uscatoare destinate categoriilor defavorizate care nu dispun de infrastructura casnica necesara, o CANTINĂ SOCIALĂ (capacitate 120 – persoane/zi), fiind destinata copiilor si adultilor care nu realizeaza venituri timp de 90 de zile consecutiv.

Totodata, in cadrul complexului va functiona si o policlinică sociala unde se vor oferi servicii medicale gratuite (diverse specializari) atat copiilor cat si adultilor, precum si un magazin comunitar gratis, (concept unic in Romania), prin care persoanele fara posibilitati materiale pot obtine diverse produse alimentare si nealimentare(provenite din donatii individuale si corporate) in schimbul prestarii unor ore de voluntariat in cadrul complexului OMINIS.

De asemenea, toate persoanele interesate cu privire la drepturile consumatorilor si drepturile de asistenta sociala vor fi informate cu privire la drepturile pe care le au in cadrul sistemului de asigurari si asistenta sociala, in cadrul unui birou de informare amenajat in acest scop.

G.C.