Problemele cu frigul au rezolvari simple! Ghid de supravietuire pe timp rece!

De: Cancan
Publicat: 15/01/2012 | 00:00

Pentru a evita si contracara efectele iernii, trebuie sa ai cativa „asi” in maneca. Sau in camara.

Efect de iarna: sistem imunitar slabSimti ca oboseala se instaleaza mai repede, ca abilitatea de concentrare e un pic mai slaba si ai o pofta nebuna pentru carbohidrati? Categoric, da! De ce? Pentru ca iarna ne slabeste sistemul imunitar. Trecerea de la cald la frig, apoi de la frig la cald si tot asa, debusoleaza si slabeste sistemul de autoaparare a organismului. Imunitatea ta se lupta sa-ti ridice temperatura corpului si nu mai are cum sa impiedice si atacul microbilor.Micsorarea portiilor de fructe si legume in stare proaspata se simte si ea in valorile nutritive ale corpului. Practic, iarna reduce totul la jumatate, acest fapt ducand la injumatatirea eficientei sistemului tau de aparare. 8 din 10 romani racesc in fiecare sezon rece, deci e timpul sa iei masuri daca vrei o iarna vesela si ca-n povesti!Scut: primul pas este sa devii un veritabil germofob. Adica sa incerci sa te feresti cat de mult poti de microbi. Schimba lenjeria patului o data la doua zile, maximum trei. Fa dus in fiecare zi. Spala-te pe maini de cate ori ai ocazia. Mai mult, pentru a nu contracta raceala altora, ai grija sa ai un pix doar al tau, sa dezinfectezi periodic carcasa telefonului mobil – care sta prin buzunare, in geanta, pe mese etc. – si nu introduce ambalaje in frigider – spala cutia de lapte sau sticlele inainte de a le depozita in el. Superpont: foloseste un spray cu apa marina pentru curatarea nasului. Mucoasa are rolul de a tine departe microbii de plamani.

Efect de iarna: depresiaLipsa luminii naturale sau scurta ei durata ne trece automat creierul pe „sleep mode”, ca un computer care consuma mai putina energie. Frigul ingreuneaza si el circulatia si iti aeriseste mai greu creierul, deci e normal sa ai deseori o stare de moleseala.

Scut: foloseste haine speciale pentru vremea rece, in special cele confectionate din polar, pentru a evita „tristul frig”, deoarece temperatura are un rol important in starea noastra de bine. Apoi, daca tot e anotimpul ceaiurilor fierbinti, de ce sa nu optezi pentru o combinatie de iasomie si ylang ylang pentru a impiedica aparitia depresiei.

Efect de iarna: celulitaBlugii grosi si stramti favorizeaza aparitia celulitei, iar in sezonul rece nici ca mai iesim din acesti pantaloni. Nici hidratarea nu mai e atat de intensa ca vara, cand te dai zilnic cu crema, si nici aportul de lichide nu e acelasi.Scut: bea ceaiuri calde. Apa este cea mai puternica arma impotriva celulitei, dar si masajul ajuta. Asa ca incearca sa bei cel putin opt pahare de apa pe zi si sa ciupesti cateva minute zona afectata, inainte de culcare.

Efect de iarna: maini si picioare reciCirculatia sanguina incetineste atunci cand termometrele arata sub 10 grade Celsius. Sangele este directionat intr-un mod mai intens spre inima, iar mainile si picioarele raman mai putin vascularizate. Pielea devine mai uscata si deseori simtim amorteala in extremitati.Scut: crema nu trebuie sa-ti lipseasca, clar! Dar poti face mai mult de atat. Spalatul vaselor ajuta la imbunatatirea circulatiei mainilor, iar picioarele le poti rasfata intr-un lighean cu apa calda in care ai amestecat doua linguri de sare de baie.