Profesorii sunt hotărâți să declanșeze greva generală. Anul școlar ar putea fi înghețat

Publicat: 16/05/2023 | 10:52
Profesorii vor să declanșeze greva generală / Sursă Foto: Pexels

Nemulțumiți de salariile pe care le primesc, angajații din educație au organizat, pe data de 10 mai, un amplu protest în București. Profesori și angajați din sistemul de învățământ din întreaga țară au venit în Capitală pentru a-și striga nemulțumirile. Mai mult, ei sunt hotărâți să declanșeze greva generală dacă doleanțele nu le vor fi îndeplinite.

În urmă cu șase zile, un amplu protest a avut loc în București. Peste 14.000 de profesori și angajați din sistemul de învățământ au venit în capitală pentru a-și striga nemulțumirile. Printre doleanțele lor se numără majorarea salariilor, acordarea salariului mediu brut pe economie pentru profesorii debutanți și investiții în infrastructura de învățământ.

(VEZI ȘI: Modificări importante în legea învățământului. Elevii vor putea fi exmatriculați în situații grave)

Grevă generală în învățământ. Profesorii vor înghețarea anului școlar

Angajații din învățământ sunt hotărâți să meargă mai departe cu protestele, până când revendicările lor vor fi rezolvate. Mai mult, ei vor să declanșeze greva generală, în aceste condiții fiind foarte probabilă înghețarea anului școlar. Până la declanșarea grevei generale trebuie respectați toți pașii legali. Mai întâi, profesorii vor intra în grevă de avertisment, adică intră la ore, dar ei decid dacă țin cursurile sau doar supraveghează elevii. Abia după 2 zile de la greva de avertisment poate fi declanșată greva generală.

Prin intermediul unui comunicat, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” au anunțat că marți, 16 mai, vor face publice rezultatele Referendumului privind declanșarea grevei generale.

În urma acestui Referendum, 71,29% dintre respondenții FSLI au votat pentru organizarea grevei generale, 14,74% nu sunt de acord, iar 13,97% nu și-au exprimat opțiunea. Potrivit Edupedu.ro, pentru data de 17 mai a fost anunțată deja o grevă de avertisment, care se va desfășura în intervalul orar 11:00-13:00.

„În data de 17 mai 2023 se desfășoară greva de avertisment în instituțiile și unitățile de învățământ unde există membri de sindicat ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, în intervalul orar 11:00-13:00”, se arată în documentele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Totodată, a fost stabilită și data declanșării grevei generale. Aceasta va începe pe data de 22 mai 2023.

„Se declanșează greva generală începând din data de 22 mai 2023, în instituțiile și unitățile de învățământ unde există membri de sindicat ai Federației Sindicatelor Libere din învățământ.”

Revendicările angajaților din sistemul de învățământ

  • „Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
    Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
    Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.

(NU RATA: Proiect controversat în noua lege a Educației. Ce se va întâmpla cu profesorii care dau meditații)