Prognoza meteo pentru luna Iunie! Zilele însorite și cele ploioase vor alterna. Vremea este tot mai capricioasă

Publicat: 07/06/2021 | 10:56

Prima lună de vară se anunță extrem de capricioasă, alternanța dintre zilele călduroase și cele ploioase le pune bețe în roate multor români. Potrivit datelor meteorologice acest trend se va menține pe întreg parcursul lunii.

În luna iunie, valorile termice vor urca deseori, în perioadele calde, la peste 30 de grade Celsius, conform caracterizării climatice, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Însă, perioadele ploioase, nu vor lipsi nici ele. Aversele pot aduce cantităţi de precipitaţii ce depăşesc cantităţile medii lunare într-un interval scurt, de numai câteva ore.

„Acest aspect instabil al vremii, specific lunii iunie, se datorează activităţii deosebit de intense a dorsalei Anticiclonului Azoric, ce aduce un aflux de aer umed oceanic, care la contactul cu aerul tropical ce acoperă şi zona ţării noastre, determină, uneori, precipitaţii deosebit de abundente”, susţin meteorologii.

(CITEȘTE ȘI: PROGNOZA METEO PENTRU URMĂTOARELE 4 SĂPTĂMÂNI. TEMPERATURILE VOR FI SCĂZUTE ȘI VA PLOUA MAI MULT DECÂT DE OBICEI)

Vreme capricioasă

Situația din acest an, în care vremea s-a dovedit extrem de capricioasă, a fost întâlnită și în anii trecuți, în care alternanța căldură-frig a fost și mai proeminentă.

Din datele înregistrate în perioada 1961-2020 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că temperatura medie lunară multianuală (1961-2020) depăşeşte 20 de grade Celsius, în Câmpia Română, vestul Banatului şi în zonele joase din Dobrogea.

Valori medii între 18 şi 20 de grade Celsius sunt specifice Câmpiei de Vest, Culoarului Mureşului, Podişului Moldovei şi zonelor deluroase din Oltenia, Dobrogea şi Muntenia. În restul teritoriului, cu excepţia zonelor montane, temperaturile medii lunare se menţin între 16 şi 18 grade Celsius.

În zona montană joasă, dar şi în depresiunile intramontane, aceste valori se situează între 8 şi 16 grade Celsius. La altitudini de peste 1.700 de metri, mediile de temperatură sunt între 6 şi 8 grade Celsius şi doar pe culmile înalte ale Carpaţilor Meridionali (la peste 2.500 metri altitudine) se înregistrează temperaturi sub 6 grade Celsius.

Potrivit ANM, temperatura maximă absolută a lunii iunie în România este de 42 de grade Celsius şi a fost înregistrată la Oraviţa, în data de 29 iunie 1938.

″În data de 26 iunie 2007 s-au înregistrat maxime absolute la 48 de staţii meteorologice, acestea fiind, în general, peste 34 grade Celsius”, precizează specialiştii ANM.

Ani în care s-au înregistrat temperaturi maxime absolute mari în luna iunie, majoritatea peste 33 de grade Celsius, au fost: 2019, 2002, 2000, 1987, etc. Cele mai calde trei luni iunie au fost înregistrate în anii: 2019, 2012 şi 2007.

(VEZI ȘI: VREMEA ESTE TOT MAI CAPRICIOASĂ! GRINDINA A ACOPERIT TOTUL CU UN STRAT GROS DE GHEAȚĂ)

Luna iunie, precipitații bogate

Cele mai reci trei luni iunie au fost înregistrate în 1976, 1984 şi 1985. Din punct de vedere al precipitaţiilor, luna iunie este cea mai bogată în precipitaţii dintre toate lunile anului.

Din datele înregistrate în perioada 1961-2020, la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că precipitaţiile medii multianuale (1961-2020) din luna iunie sunt mai mici de 50 mm doar în jumătatea de est a Dobrogei. Acestea sunt cuprinse între 50 -75 mm în zonele joase din Banat, Crişana, Oltenia şi Muntenia, în sudul Moldovei, dar şi pe areale restrânse din vestul Maramureşului şi local în Transilvania.

Precipitaţiile medii multianuale se situează în intervalul 75 – 100 mm în zonele de deal şi podiş din Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Banat şi Crişana. În zonele subcarpatice şi cele montane joase precipitaţiile medii multianuale sunt cuprinse între 100 – 125 mm. În zona montană înaltă din Carpaţii Meridionali, Occidentali şi din nordul Carpaţilor Orientali acestea depăşesc 150 mm.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din iunie, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 588,4 mm, la Bâlea-Lac, în anul 2011.

Potrivit sursei citate, sunt câţiva ani în care s-au înregistrat precipitaţii abundente în luna iunie, multe dintre valori fiind maxime absolute ale staţiilor. Cele mai ploioase trei luni iunie au fost înregistrate în anii: 1969, 2018, 1974.

 

Sursa foto: pixabay.com