Program de lucru de 11 ore pe zi, și în România. Care angajați sunt vizați, potrivit Codului Muncii

Publicat: 17/06/2022 | 09:58
Angajați. SURSA FOTO: pexels

O nouă modificare a apărut în Codul Muncii. Mii de români se află în categoria care poate lucra câte 11 ore . Salariații trebuie să-și cunoască drepturile și să știe și câte pauze trebuie să primească în timpul petrecut la lucru. 

Potrivit articolului 119 din Codul Muncii, angajatorul are obligația de a ține evidența orelor pe care le lucrează fiecare angajat. Trebuie să fie consemnate orele de începere și de terminare a programului și prezentate către Protecția Muncii de oricâte ori este nevoie. 

Orele la care angajatul ajunge și pleacă de la muncă trebuie să fie înregistrate în pontaj. De asemenea, trebuie menționată și pauza de masă de o oră, la care prestatorul are dreptul prin lege. (CITEȘTE ȘI: Florin Salam, așa cum nu l-a mai văzut nimeni niciodată! Imagini de Colecție cu ”Regele”, într-o ipostază total nouă pentru public)

Condiții pentru 11 ore de muncă. Ce scrie în Codul Muncii

Pentru angajații care lucrează câte 12 ore, dintre care una este pauză de masă, fiind doar 11 ore de muncă efectivă, legea prevede ture. De exemplu, dacă o persoană lucrează luni și marți acest număr de ore, înseamnă că miercuri și joi va fi liber, apoi vineri și sâmbătă va reveni la muncă. 

Potrivit reglementărilor stabilite în Codul Muncii, persoanele care au contract individual de muncă (CIM) și lucrează în ture, trebuie să îndeplinească o normă de 11 ore pe zi, 40 de ore pe săptămână. Repartizarea programului se va face în felul următor: 08:00 – 20:00 sau 10:00 – 22:00. Pauza de masă este inclusă obligatoriu în cele două intervale menționate anterior. 

Cu toate că prevederile sunt stabilite în Codul Muncii, unele societăți private au regimuri diferențiate, cum ar fi industria HoReca, domeniul sănătății sau benzinăriile. (CITEȘTE ȘI: Maestrul Gheorghe Zamfir își povestește incredibila viață în cel mai așteptat podcast de până acum! ”Elena Ceaușescu îl căuta cu disperare pe tata prin restaurante!”)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult