Proiectul inedit care i-a copleșit pe americani. 6 elevi români au luat aurul la un concurs NASA

Publicat: 06/04/2024 | 14:25

O echipă de șase elevi din Constanța a reușit să îi dea pe spate pe americani. Adolescenții de clasa a șaptea de la Liceul Traian din Constanţa au lucrat timp de 3 luni la proiectul lor și deși au avut adversari puternici au reuști să ia aurul la un concurs NASA. Cum i-au impresionat tinerii pe americani?

Tinerii din România au reușit să își demonstreze, din nou, capacitățile, iar de această dată și-au adjudecat medalia de aur la un concurs NASA. Cei șase elevi au uimit juriul Statelor Unite ale Americii cu proiectul lor – o seră de soia pe Marte.

(CITEȘTE ȘI: ASTEROIDUL „ZEUL HAOSULUI”, PERICOL PENTRU PLANETA NOASTRĂ? CE ARATĂ NOILE CALCULE ALE OAMENILOR DE ȘTIINȚĂ)

6 elevi români au luat aurul la un concurs NASA

Echipa formată din șase elevi de clasa a șaptea, de la Liceul Traian din Constanţa, a lucrat timp de 3 luni la proiectul pe care l-au prezentat la NASA. Ideea lor a fost una inedită – o seră de soia pe Marte -, iar pentru realizare ei s-au documentat și au muncit mult. Însă, efortul depus nu a fost în zadar.

Proiectul realizat de elevi s-a bazat pe cercetarea și stabilirea infrastructurii necesare pentru a produce alimente cu o nutriție adecvată, care ajută la protejarea astronauților în spațiu. Astfel, elevii au decis să creeze o seră de legume, cu o infrastructura bine definită. Alegerea s-a dovedit una bună, căci tinerii au luat medalia de aur.

„Ne-am gândit că participarea la acest proiect ne-ar ajuta să arătăm ce ştim în timp ce lucrăm în echipă şi ne arătăm cunoştinţele legate de matematică, biologie, chimie şi fizică”, a spus Tudor Malii.

Elevii s-au ocupat de toate, iar munca lor a fost apreciată de juriul din SUA, care s-a arătat impresionat de ce au reușit să creeze elevii.

„Ne-am gândit ca pereţii acesteia să fie făcuţi din wolfram care este un metal destul de dur şi are un punct de topire destul de înalt. Are 300 de metri pătraţi, iar ea se află undeva la mijlocul planetei”, a detaliat George Demeca.

Așa cum spuneam, proiectul elevilor a vizat o seră de soia pe Marte. Deși puteau alege din multe fructe și legume, adolsecenții au intuit imediat că soia ar fi varianta câștigătoare.

„Din toate miile de fructe şi legume care există am ales soia, pentru că există foarte multe moduri de a mânca soia, este foarte sănătoasă, are foarte multe proteine şi este foarte săţioasă”, a declarat Mihnea Amartei.

„Creşte în aproximativ 6 spre 7 săptămâni şi putem hrăni 2.000 de persoane”, a completat Bogdan Pal.

Performanța elevilor din Constanța este una remarcabilă, iar în curând aceștia vor merge în SUA unde o să fie premiați. Premierea se va face la Los Angeles în luna mai, iar pentru deplasare elevii au nevoie de aproape 20.000 de euro.

„Sunt foarte nerăbdătoare, sunt foarte mândră, având în vedere că, din 224 de lucrări, mai mult de jumătate nu sunt admise, deoarece aceştia au un program foarte selectiv de plagiatură şi proiectul nostru a ieşit aproape 100% original”, a subliniat Dilara Emursa.

(VEZI ȘI: A FOST GĂSITĂ CEA MAI VECHE GAURĂ NEAGRĂ DIN UNIVERS! DESCOPERIREA SURPRINZĂTOARE FĂCUTĂ DE O ECHIPĂ DE ASTRONOMI)