Propaganda rusă, desființată de medicii din România! Este vorba despre vaccinul anti-COVID

Publicat: 21/01/2021 | 12:15
VOLGOGRAD REGION, RUSSIA - JANUARY 6, 2021: The EpiVacCorona vaccine against COVID-19 developed by Novosibirsk's Vector State Research Center of Virology and Biotechnology, at an outpatient clinic in the village of Lemeshkino in Rudnya District. Dmitry Rogulin/TASS Ðîññèÿ. Âîëãîãðàäñêàÿ îáëàñòü. Âàêöèíà "ÝïèÂàêÊîðîíà", ðàçðàáîòàííàÿ ÔÁÓÍ "Ãîñóäàðñòâåííûé íàó÷íûé öåíòð âèðóñîëîãèè è áèîòåõíîëîãèè "Âåêòîð", âî âðà÷åáíîé àìáóëàòîðèè â Ëåìåøêèíñêîì ñåëüñêîì ïîñåëåíèè Ðóäíÿíñêîãî ðàéîíà. Äìèòðèé Ðîãóëèí/ÒÀÑÑ

Medicii români desființează propaganda rusă, pricind vaccinul anti-COVID-19. Astfel, a fost anunțată lansarea primului vaccin cu o eficiență de 100%, EpiVacCorona, dar imediat specialiștii români și mondiali au contracarat.

Eficacitatea imunologică totală a inocularii noului vaccin împotriva coronavirusului dezvoltat în Rusia, EpiVacCorona, a fost anunțată de Serviciul Federal pentru Supravegherea Protecției Drepturilor Consumatorilor și a Bunăstării Umane pe baza rezultatelor primei și celei de-a doua etape a unor studii clinice la care ar fi participat 40.000 de voluntari. EpiVacCorona a fost dezvoltat de Vector Institute, un centru de cercetare biologică din Koltsovo, regiunea Novosibirsk, Rusia. Spre deosebire de primul vaccin rusesc Sputnik V, care este bazat pe un adenovirus uman, noul vaccin se anunță a fi un medicament pe bază de peptide, proteine virale prin care sistemul imunitar învață cum să recunoască și apoi să neutralizeze virusul, scrie romanialibera.ro. (CITEȘTE ȘI: CE CATEGORII DE PERSOANE VOR INTRA ÎN ETAPA A DOUA DE VACCINARE. LISTA COMPLETĂ)

Medicii români și OMS nu cred într-o eficiență 100%

Medicul Virgil Musta, şeful secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul „Victor Babeş” din Timișoara, este sceptic privind eficiența totală a vaccinului rusesc. ”Dacă cercetarea științifică este riguros făcută, cu criteriile corect stabilite, cei care o realizează pot să spună dacă un vaccin poate fi sau nu poate fi 100% eficient. Dar sunt organisme care nu sintetizează anumite proteine care fac parte din anticorpii ce apar în urma vaccinării. Gândiți-vă că, din 10 persoane, sau din 20, o persoană poate să nu facă imunitate în tipul protectator, și asta s-ar datora capacității de imunizare a vaccinului coroborată cu genetica persoanei, pentru că sunt oameni care nu sintetizează anumiți anticorpi pentru anumite proteine. De aceea, un rezultat al eficienței de 100%, pentru toată lumea este puțin probabil”, spune medicul Virgil Musta. El a admis posibilitatea unei campanii de promovare care să fie regizată pentru a susține lansarea vaccinului rusesc: ”Nu pot să comentez mai mult, pentru că nu am toate datele necesare dar e foarte probabil să fie doar o problemă de marketing”.

Voichița Lăzureanu, șefa catedrei de Boli Infecțioase din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, a fost categorică în privința aceluiași subiect, noul vaccin. ”Personal nu cred că există niciun produs medical și niciun tratament medical, indiferent că este vorba de tabletă, injectabil intramuscular, intravenos, ser sau vaccin, care să aibe eficiență de 100%. Iar asta tocmai pentru că diversitatea genetică umană este extrem de mare. Nu am citit vreodată vreun studiu care să dovedească o eficiență de 100% a unui produs medicamentos”, a declarat Voichița Lăzureanu. (NU RATA: A FOST MODIFICATĂ STRATEGIA DE VACCINARE! NOI CATEGORII DE PERSOANE, INTRODUSE ÎN ETAPA A DOUA DE IMUNIZARE. CINE SUNT BENEFICIARII)

”Mai mult decât atât, trebuie să mai ținem seama de un aspect, Studiile, în momentul în care se pun în practică, se fac pe pacienți selectați, dar totdeauna, în orice fel de studiu, există persoane care nu au finalizat programul din motive diverse. Nu există posibilitatea să faci un studiu pe un eșantion de câteva sute de persoane din care, câteva, din varii motive, să nu se afle în situația de a nu duce programul până la capăt. Vă repet, eu, din cât am citit, nu am văzut nicăieri menționată eficiența de 100% și, cu cât lotul experimental este mai divers, cu atât sunt și marjele de eroare mai mari. Nu pot să îmi dau cu părererea în privința existenței unor mecanisme de marketing, vă spun doar că este puțin probabil să existe un studiu de eficiență de 100%”, a mai precizat medicul, pentru România Liberă.

Cristian Blanuta
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția ... citește mai mult