Radiatiile din Fukushima au ajuns si in Romania! Vezi aici cat de afectati suntem!

De: Cancan
Publicat: 25/08/2011 | 00:00
Nici tara noastra nu a scapat de radiatiile de la accidentul nuclear de la Fukushima, care a avut loc la inceputul anului in Japonia, acestea ajungand in apa de ploaie si in lapte.

Un nou studiu al cercetatorilor romani arata ca in mostrele de apa de ploaie si de lapte luate in Romania in zilele care au urmat accidentului de la Fukushima se regaseau urme de iod radioactiv.

Cercetatorii de la Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei (IFIN-HH) din Romania, au inceput sa colecteze mostre de apa de ploaie din Brasov si Slanic Prahova, iar pe 5 aprilie au inceput colectarile si de lapte de oaie si capra.

Niciuna dintre mostre nu a continut cesiu la un nivel ce putea sa fie detectat, in timp ce iodul avea un nivel de 0.75 Bq pe litru in apa de ploaie si pana la 5.2 Bq in lapte, informeaz Realitatea.net.

Pe 27 martie, Romul Margineanu de la I si colegii sai, au inceput sa colecteze mostre de apa de ploaie din Brasov si din Slanic-Prahova. Pe 5 aprilie au inceput sa colecteze si mostre de lapte de oaie si de capra din aceeasi regiune.

Toate mostrele au fost duse in laboratorul subteran din mina de sare de Unirea de la Slanic-Prahova, pentru analize. In acest mediu cu radiatii minime a fost masurat nivelul de iod si de cesiu.

Niciuna din mostre nu continea cesiu la un nivel detectabil. In schimb, iodul era prezent la un nivel de

„Nivelul I-131 in laptele de oaie si de capra a fost mai mare decat in apa de ploaie din cauza bioacumularii. Bioacumularea apare atunci cand un organism absoarbe o substanta toxica – chimica sau radioactiva – la o rata mai mare decat se pierde substanta”, a explicat Romul Margineanu.

Nivelul a fost, din fericire, sub limitele de interventie. De exemplu, limita pentru apa de baut in Japonia a fost de 300 Bq pentru adulti si copii si 100 Bq pentru bebelusi, pe litru.

In acest caz, conditiile atmosferice au jucat un rol important in micsorarea radiatiilor. In saptamanile care au urmat accidentului, in Romania au fost doar ploi foarte usoare. Daca precipitatiile ar fi fost mai abundente, ar fi adus mai multe radiatii. Rezultatele studiului sunt publicate in Environmental Research Letters.

Studiul demonstreaza ca norul radioactiv de la Fukushima a calatorit peste 10.000km si sugereaza ca radiatiile la un nivel detectabil au ajuns in cele mai multe zone ale emisferei nordice.

„Lectia pe care trebuie sa o invatam din accidentele nucleare, mici sau mari, este ca trebuie sa imbunatatim conditiile de siguranta si sa venim cu noi solutii care sa poata tina piept noilor riscuri”, a declarat Margineanu.