Raed Arafat, anunț important privind regulile pentru înmormântare: “Este un ordin emis de Ministerul Sănătății care trebuie ajustat”

Publicat: 06/04/2021 | 23:13
Raed Arafat a avut mult de lucru în anii grei ai pandemiei / Sursă foto: captură video

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat în această seară că regulile pentru înmormântare în pandemie trebuie să devină mai permisive, pentru “ca lumea să poată să facă ritualul cum cer obiceiurile”. El a mai precizat că există un ordin al Ministerului Sănătății care trebuie ajustat.

Raed Arafat, anunț important privind regulile pentru înmormântare

Potrivit anunțului făcut de Raed Arafat, au existat discuții pentru ca organizarea funeraliilor să nu mai fie atât de strictă, și “toată lumea” a fost de acord, inclusiv INSP. Singura condiție impusă presupune respectarea unor reguli sanitare. Șeful DSU a mai spus că nu crede că decizia este împiedicată pe linie politică, iar problema înmormântării a fost ridicată inclusiv în fața premierului, de față cu reprezentanții cultelor.

“Finalul discuției a fost că toată lumea este de acord, inclusiv INSP, că trebuie modificată regula înmormântării, să devină mai permisivă, ca lumea să poată să facă ritualul cum cer obiceiurile, respectând unele reguli. Acest lucru a plecat de la discuția respectivă că urmează să se modifice ordinul. Acolo a ajuns în comisii și nu știu amănunte. Această problemă a fost ridicată și cu reprezentanții cultelor în fața domnului premier. Este un ordin emis de Ministerul Sănătății, dar care acum trebuie ajustat. Am înțeles că nu Institutul, ci comisia de Medicină Legală nu ar fi fost de acord, dar trebuie verificat, nu știu”, a declarat Raed Arafat în cadrul emisiunii “Punctul de întâlnire”, difuzată la Antena 3.

Citește și: Aproape 210.000 de români și-au anulat programarea pentru a se vaccina cu AstraZeneca

Raed Arafat, despre motivul pentru care nu se testează mai mult în România

Testarea a fost apanajul colegilor de la Ministerul Sănătății. Nu era la nivelul MAI. Noi am avut discuții și toată lumea a zis că trebuie testat. Au adus testele rapide, pe antigeni, trei milioane de teste, deja 800.000 de s-au folosit. Continuăm să le folosim. Faptul că la acest moment suntem la 40.000 de teste, ne situează undeva la nivelul celorlalte țări, dar avem mulți care se testează singuri acasă.

Problema este că acești mulți care se testează singuri acasă sau se testează neoficial, este important ca ei dacă sunt pozitivi să rămână acasă. (…) Fără discuție cu cât facem mai multe teste, descoperim mai mulți, atunci stau acasă și nu mai răspândesc. Sunt țări care au făcut testări în masă și au ajuns foarte rău chiar și cu testarea în masă, a explicat secretarul de stat în cadrul interviului oferit la “Punctul de întâlnire”, emisiune moderată de Radu Tudor.

Nu rata: De la 1 iunie românii vor putea merge din nou la hoteluri, pensiuni și restaurante, dar trebuie să respecte niște reguli
Sursa foto: Facebook