Raed Arafat, despre valul 4 al pandemiei: ”Este posibil să ajungem la peste 10.000 de cazuri pe zi”

Publicat: 11/09/2021 | 11:00
sursa FOTO: INQUAM Photos George Calin

Raed Arafat a declarat vineri, în cadrul unei emisiuni TV, că există posibilitatea ca România să treacă de pragul de 10.000 de infectări pe zi și în valul patru al pandemiei.

Faptul că 31% din populația României este vaccinată și circa 15-20% au trecut prin boală, presiunea pe spitale va fi mai redusă decât în valul precedent. Potrivit șefului DSU, în momentul de față omenirea are o ”armă” împotriva conavirusului, dar nu o folosim.

”Arma este la noi, nu o folosim. Asta vreau să înțeleagă toți care ne ascultă. Nu e târziu! Faci vaccinul cu Johnson&Johnson, 10 zile ești imunizat. Faci cu Pfizer sau cu Moderna, în 20 și ce va de zile, 30 de zile ești imunizat.

Deci în ambele situații devii imunizat și scapi de posibilitatea de a ajunge la Terapie Intensivă, sau chiar internat în spital. Asta vreau să se înțeleagă. Față de valul trecut avem armă. Dar nu o folosim, asta e singura problemă.

Eu pot spune că este posibil (să trecem de 10.000 de cazuri zilnic – n.r.), o să vedem. Avem de această dată, totuși, un procent de persoane vaccinate și un procent de persoane trecute prin boală, avem 31% de vaccinați și mai avem cel puțin 15-20% care au trecut prin boală. Putem să spunem că există oameni care chiar dacă se vor îmbolnăvi, nu vor veni la spital și nu vom avea același impact pe sectorul sanitar pe durată lungă”, a declarat Raed Arafat la Digi 24.

OMS cere amânarea celei de-a treia doză de vaccin

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a îndemnat țările să amâne vaccinarea cu o a treia doză până în octombrie. Acesta afirmă că de aceste doze ar trebui să beneficieze, în primă fază, țările care și-au imunizat doar o mică parte din populație.

Directorul OMS spune că ar trebuie să fie un minimum de 10% persoane vaccinate și în aceste zone, înainte ca alte țări să treacă la doza a treia pentru persoanele vulnerabile și vârstnice.

”Înţeleg grija şi nevoia guvernelor de a-şi proteja cetăţenii de varianta Delta. Dar nu putem accepta că sunt anumite ţări care au folosit deja mult prea mult din rezerva globală de vaccinuri. OMS solicită un moratoriu pentru rapeluri până cel puțin la sfârșitul lunii septembrie Pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de cooperarea tuturor, în special de o mână de țări și companii care controlează aprovizionarea globală cu vaccinuri”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit CNN.