Raed Arafat îi liniștește pe români: „Nu avem cea mai mare mortalitate din Europa”

Publicat: 21/08/2020 | 22:00
Raed Arafat a aflat dacă are dosar penal la DNA. Răspunsul este publicat pe Facebook. FOTO

Deși numărul de persoane decedate din cauza noului coronavirus este mare, Raed Arafat este de părere că România este departe de a avea cea mai mare rată de mortalitate, așa cum s-a afirmat recent.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgență a postat pe Facebook o serie de grafice menite să mai scadă din panică.

Citește și: Un studiu românesc despre COVID-19 a făcut o descoperire uimitore! Exerciţiile fizice pot preveni formele grave ale infecţiei

„Pentru o informare corectă asupra mortalității cauzate de COVID-19 în România, această fiind calculată că fiind procentul deceselor din totalul cazurilor confirmate, anexez două grafice care arată unde se situează România comparativ cu media UE și cu unele țări pe care le-am inclus în comparația respectivă. Datele din grafice sunt din 20 Aug. 2020.

Orice deces este unul regretabil și înseamnă pierderea unei vieți care a însemnat mult pentru familia și prieteni, însă pe de altă parte România este departe de a avea cea mai mare mortalitate din Europa cum s-a afirmat în unele medii recent.

Cifrele se pot schimba oricând

Din păcate aceste cifre sunt într-o dinamică și pot să se schimbe oricând, mai ales dacă sistemul sanitar nu face față presiunii. De aceea rămâne valabilă și extrem de importantă recomandarea de a nu lua în considerare informațiile și afiramtiile nefondate care nu pot fi verificate.

Totodată rămâne importantă respectarea recomandărilor de distanțare și de port al măștii în spațiile închise și cele deschise aglomerate astfel încât să putem limita răspândirea comunitară a virusului”, a scris Raed Arafat, vineri seară, pe pagină să de Facebook.

Avertisment pentru cetățeani

Raed Arafat a atras atenţia că, în contextul creșterii cazurilor noi de COVID-19 și a presiunii pe care acestea o pun pe secțiile de terapie intensivă, riscăm să ajungem în situaţia în care medicii să fie puși să aleagă pe cine să trateze.

„Când creșterea e mare și rapidă și impactul pe ATI e pe durată scurtă, e clar că vom avea probleme cu numărul paturilor, cu personalul. Chiar dacă putem transfera, dacă se agravează 3-4 bolnavi grav rapid și nu mai ai niciun pat, până îl transferăm pacientul are nevoie de îngrijire.

Nu rata: Alexandru Rafila lămurește problema posibilelor focare din școli: „ Copiii se pot îmbolnăvi și cu noul coronavirus, așa cum răcesc sau fac gripă”

Aici devine riscul ca medicul să trebuiască să decidă. Știu că pare dur și cinic, din păcate asta e medicina de dezastre și asta se întâmplă când nu sunt resurse suficiente: medicul trebuie să decidă și noi asta vrem să evităm”, a declarat şeful DSU.