Raed Arafat, previziuni sumbre: ”Nu ne așteptăm să vedem scăderi ale numărului de pacienți la ATI cel puțin 2-3 săptămâni”

Publicat: 05/11/2021 | 17:25
sursa FOTO: INQUAM Photos George Calin

Potrivit afirmațiilor făcute de Raed Arafat, numărul pacienților infectați cu COVID-19, aflați la terapie intensivă, va rămâne ridicat în următoarele două – trei săptămâni.

”Suntem pun platou, există diferență d2 pacienți într29 octombriși 5 noiembrie. Încă avem pacienți și în unitățildprimiri urgee, deci la terapiintensivă și psecții spitalicești încă nu nașteptăm să vedem descreșteri decât dacă descreșterea cazurilor pozitivcontinuă. Durează cel puțin 2-3 săptămâni să începem să simțim descreșterea la nivelul secțiilor dterapiintensivă. Din păcate, cu cât avem un număr mai mare de pacienți ventilați, în stare critică, în secțiile de terapie intensivă și în unitățile de primiri urgențe, numărul de decese va continua să fie semnificativ”, a spus Raed Arafat.

Avertismentul unui expert OMS

Un expert trimis de Organizația Mondială a Sănătății în România a avertizat că există un risc ridicat ca în țara noastră să apară o nouă variantă de coronavirus. Acesta susține că mutațiile au apărut în zonele în care procentul de imunizare a populației a fost foarte mic.

”Fiecare viață contează, suntem aici să salvăm vieți și generațiile viitoare. E momentul să fim împreună. Este un război împotriva virusului, este un război mondial. Este o pandemie. Trebuie să fim un scut. Dacă suntem ca un zid, întreg virusul nu se va putea infiltra.

Dar dacă avem găuri în zid, va pătrunde și se va schimba. În toate comunitățile în care nu este o rată mare de vaccinare vedem variante noi, mutații. Desigur că se poate întâmpla și aici (în România, n.r.). S-a întâmplat în India, în Marea Britanie, în alte țări. Am văzut asta. Este un risc. În fiecare loc în care nu luptăm toți împreună”, a transmis expertul OMS.

De asemenea, potrivit lui Mike Ryan, creşterea cazurilor de COVID-19 în Europa reprezintă o situație îngrijorătoare având în vedere faptul că medicii sunt epuizați din cauza luptei cu pandemia.

Expertul OMS a admis că multe guverne din Europa nu vor să reintroducă măsuri tranşante pentru a stopa răspândirea virusului: “Nu vor să-şi dezamăgească populaţiile dând un pas înapoi, dar fiecare ţară trebuie să-şi analizeze propria situaţie epidemiologică şi să-şi protejeze angajaţii din domeniul medical. Acest lucru va necesita ca multe ţări să adopte măsuri adecvate, odată cu venirea lunilor reci”, a avertizat el.