Raed Arafat, tras pe dreapta de Poliție: “Aveau informații că impresionez gagici” + Cum a scăpat

Publicat: 29/01/2023 | 23:40

Invitatul săptămânii în podcastul „ALTCEVA cu Adrian Artene” este Raed Arafat, cel ce a revoluționat modul de operare al serviciilor de urgență din România. În 1990, doctorul de origine siriană punea bazele unui centru de urgență asemănător celor de peste granițe, format dintr-un echipaj calificat la nivel medical. Inițial, serviciul a funcționat sub denumirea SMUR (Serviciul Mobil de Urgență și Reanimare), deoarece la vremea respectivă nu se efectuau descarcerări.

Serviciul s-a dezvoltat treptat, pentru ca astăzi să funcționeze în toată țara. Însă drumul progresului nu a fost facil pentru Raed Arafat, care povestește o întâmplare insolită în podcastul „ALTCEVA”. Chiar dacă pare greu de crezut, reminiscențele regimului comunist l-au urmărit o bună perioadă pe tânărul medic de la acea vreme, pus pe fapte mari.

În încercarea de a eficientiza procesul salvării de vieți omenești, Raed Arafat a fost oprit de Poliția din Târgu-Mureș pe motiv că folosirea sirenei nu este una întemeiată. Mai mult, organele prezente la caz l-au bănuit pe Raed Arafat că ar utiliza semnalele acustice și luminoase pentru impresionarea „gagicilor”.

( NU RATA: RAED ARAFAT, INVITAT LA PODCASTUL „ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE” )

Raed Arafat, despre începuturile SMURD în România: „A durat cam doi trei ani să înțeleagă lumea de ce sună această sirenă!”

Adrian Artene: Vă mai amintiți prima intervenție?

Raed Arafat: Da, n-am găsit pacientul. Pentru că obiceiul era să ducă pacienții, mai ales la accidentele rutiere, cu mașini particulare. A durat foarte mult să învățăm oamenii să nu ducă pacienții cu mașinile particulare, să aștepte să vină Ambulanța.

Mi-aduc aminte că am plecat, era ceva lângă Azomureș, sigur l-am intersectat fiind dus cu altă mașină către spital. Ne-am oprit acolo, nu mai era pacientul, toată lumea se uita la mașina cu care eram ca la un OZN.

Nu se foloseau sirenele, în anul ’90 încă erau rămășițele de pe timpul comunist. Ambulanța nu putea să folosească sirena decât foarte rar, pentru că induce panică, se zicea, așa că mai bine fără panică, dar să moară oamenii. Astea erau alte aspecte.

Raed Arafat a vorbit, cu jovialitate, despre începuturile serviciului SMURD în România (Foto: captură video)

Mi-aduc aminte când m-a oprit Poliția la Târgu-Mureș, în ’90, m-am simțit foarte jignit atunci. M-au oprit la o parte că ei au informații că eu mă duc cu girofarele și sirenele ca să impresionez gagici.

Am mers la Prof. Chiorean atunci, că era mentorul meu și îi spun «uitați-vă ce au zis ăștia». Și i-am scos imediat toate cazurile la care am fost, fiecare la ce oră, l-a sunat pe șeful Poliției, și-au cerut scuze.

După asta, a început o cooperare, când au văzut de fapt că e altceva și se ajunge repede. Deci a durat cam doi trei ani să înțeleagă lumea de ce sună această sirenă, să nu ne mai facă semne în oraș că sună tare sirena și mai degrabă să-i certe pe care nu ne deschid drumul.

( CITEȘTE ȘI: RECOMANDĂRILE ȘEFULUI DSU, ÎN CAZ DE ATAC NUCLEAR. RAED ARAFAT: „ESTE OBLIGAȚIA NOASTRĂ SĂ NE PREGĂTIM” )

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

This browser does not support the video element.