Raluca Turcan, anunț despre alocații: “Legea existentă în Parlament prevede două tranşe de majorare”. Când ar trebui să crească din nou și care este condiția

Publicat: 27/02/2021 | 17:42

Raluca Turcan a făcut astăzi un anunț important despre alocațiile copiilor care, teoretic, ar trebui să se majoreze peste jumătate de an. Declarațiile sale au fost acordat după ce bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) pentru anul 2021 a primit undă verde din partea comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci ale Parlamentului. La capătul unor dezbateri aprinse, deputaţii şi senatorii din cele două comisii de specialitate au avizat proiectul cu 25 de voturi “pentru”, 14 “împotrivă” şi 3 abţineri.

Ce condiție trebuie îndeplinită pentru ca alocațiile să crească iar

Legea existentă în Parlament prevede două tranșe de majorare a alocațiilor: una la 1 ianuarie, iar cealaltă, la mijlocul anului. Totuși, în bugetul Ministerului Muncii pe 2021 sunt incluși banii pentru majorarea alocațiilor de la 1 ianuarie, dar nu și pentru cea de la mijlocul anului. Ministrul Muncii a subliniat că, dacă Parlamentul nu va decide cumva altfel, o nouă creștere a alocațiilor nu va mai avea loc.

“Depinde de votul din Parlament. Dacă acesta va fi în sensul obligativității majorării alocațiilor, legea trebuie respectată. Bugetul a fost construit cu maximum de atenție și practic am drămuit fiecare leu în bugetul de stat. De aceea, sumele și în bugetul de stat, și în bugetul de asigurări sociale sunt mai mari și decât în anul 2020, și decât în 2019. Efortul bugetar pentru majorarea alocațiilor este în total de 9,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 1 la sută din PIB, ceea ce înseamnă că o altă majorare practic ar duce la ieșirea din deficitul bugetar asumat de guvern și susținut de noi toți. În primul și-n primul rând trebuie să vedem votul din Parlament”, a declarat Raluca Turcan după ce a avut loc votul de azi.

Ministrul Muncii a mai menționat că problema unei eventuale noi majorări a alocațiilor începând din luna august se discută în coaliția de guvernare, dar personal încă nu a avut discuții pe această temă cu liderii celor trei partide.

Nu rata: Ce se întâmplă cu pensiile românilor în acest an? Anunțul oficial făcut de ministrul Muncii

Raluca Turcan, despre eliminare a pensiilor speciale

Întrebată despre pensiile speciale și dacă s-ar putea găsi bani pentru alocații din economiile făcute cu eliminarea pensiilor speciale, Raluca Turcan a spus din nou că ar vrea să vadă rezultatul votului din Parlament și pentru această problemă. Deocamdată, a fost promulgată legea privind doar indemnizațiile parlamentarilor, care are o contribuție la buget destul de mică, a subliniat ministrul.

“E ca un ac în carul de fân. Nu uitați că avem alte șase legi speciale, cu excepția celor ocupaționale din sectorul apărării naționale și de ordine publică, unde există inechități destul de mari și aici mi-aș dori să văd acțiunea politică, parlamentară, a tuturor celor care s-au concentrat pe pensiile parlamentarilor, pentru că avem aproximativ 9.600 de beneficiari de pensii speciale care au o pensie medie de aproximativ 9.500 de lei, în timp ce 4,9 milioane de pensionari din sistemul public de pensie au o pensie medie de 1.500 de lei. Dintre acestea, aproximativ 2,5 milioane trăiesc sub pensia medie de 1.500 de lei”, a mai precizat ministrul Muncii.

Sursa foto: captură video Facebook / Raluca Turcan