Recensământ 2022. Cum îți dai seama că recenzorul nu este un impostor. Ce acte să-i ceri

Publicat: 06/06/2022 | 07:30
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Recensământ 2022. Cum îți dai seama că recenzorul din fața ta, care vine să îți ia interviu față în față, nu este, de fapt, un impostor? Ce acte trebuie să îi ceri?

Procesul de autorecenzare a populației a început din data de 14 martie 2022 și a durat până la data de 15 mai. Însă, din data de 16 mai, a început colectarea datelor direct de către recenzori, prin interviuri față în față. Și în acest caz, poți cere anumite acte recenzorului, pentru a te convinge că nu este un impostor.

Pe site-ul oficial este notat și un calendar RPL:

– 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi populare bază de date RPL2021
– 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare online
– 16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor)

Vezi și RECENSĂMÂNT ROMÂNIA 2022. LA CE ÎNTREBĂRI TREBUIE SĂ RĂSPUNDĂ CETĂȚENII. CE BENEFICII AU CEI CARE PARTICIPĂ, CE PĂȚESC CEI CARE REFUZĂ

Recensământ 2022. Cum îți dai seama că recenzorul nu este un impostor. Ce acte să-i ceri

Pentru a realiza faptul că recenzorul nu este un impostor, îi poți cere anumite acte. Alin Dobre, coordonator local recenzor, a precizat faptul că poți solicita persoanei respective să îți arate legitimația ștampilată de Primărie și actul de identitate.

”În timpul unei recenzări, sistemul se poate bloca, deocamdată nu întâmpinăm probleme, sau lipsa semnalului, sau să se blocheze tableta. Oamenii pot solicita recenzorului, pe lângă legitimatia ştampilată de Primărie, să prezinte actul de identitate”, a precizat acesta.

Peste jumătate din populația – țintă nu a completat autorecenzarea. Cu alte cuvinte, aproape nouă milioane de români au făcut recenzarea online.

În condițiile în care nu doriți să răspundeți la întrebările recenzorilor, atunci riscați amenzi între 1000 și 3000 de lei. Iar, persoanele care nu permit accesul lor în locuință riscă amenzi între 1500 și 5000 de lei.

Recenzorii pot fi amendați, dacă folosesc datele în alte scopuri. Amenda se ridică până la 5000 de lei.

Este cel de-al patrulea recensământ care se face în țara noastră, după Revoluția din 1989. Istoric, este cel de-al treisprezecelea.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea