Recomandări de la Ministerul Sănătăţii. Ce trebuie să faci dacă te-ai îmbolnăvit de COVID

Publicat: 27/07/2022 | 23:22

Ministerul Sănătăţii a transmis un mesaj de informare cu privire la administrarea antiviralelor în cazul infectării cu COVID-19.Reprezentanții instituției atrag atenţia că tratamentul trebuie stabilit de medic, care va recomanda măsurile potrivite formei de boală şi eventualelor comorbidităţi.

Ministerul a explicat într-o informare site-ul instituției că, în cazul confirmării cu COVID-19, tratamentul trebuie stabilit de medic, care va recomanda măsurile potrivite formei de boală şi eventualelor comorbidităţi.

Ministerul i-a mai îndemnat pe cei care nu au medic de familie să anunţe Direcţia de Sănătate Publică, explicând că testul făcut acasă trebuie confirmat oficial pentru a beneficia de evaluare medicală şi de tratament.

VEZI ȘI: OMS, APEL CĂTRE CERCETĂTORI PENTRU A DEZVOLTA NOI VACCINURI EFICIENTE ÎMPOTRIVA CORONAVIRUSULUI

Ce trebuie să faci dacă ești confirmat cu COVID-19

  • Tratamentul trebuie stabilit de medic, care va recomanda măsurile potrivite formei de boală și eventualelor comorbidități.
  • Dacă nu ai medic de familie anunță Direcția de Sănătate Publică, care te va îndruma mai departe.
  • Testul făcut acasă trebuie confirmat oficial pentru ca tu să poți beneficia de evaluare medicală și de tratament.
  • Tratamentul antiviral nu trebuie administrat tuturor pacienților COVID. Acesta poate fi util doar în anumite forme de boală, conform aprecierii medicului care te va evalua.

Când este nevoie de tratament antiviral

  • Tratamentul antiviral este eficient numai atunci când este administrat în primele 5-7 zile de la apariția simptomelor.
  • Tratamentul antiviral nu se utilizează în scop profilactic! Antiviralele nu au efect de prevenire a bolii, ele se administrează numai la indicația medicului, doar în cazul în care forma de boală necesită acest tip de tratament.
  • Tratamentul antiviral oral împotriva COVID-19 NU este recomandat în sarcină.