Recomandările specialiștilor privind masa de Paște. La ce trebuie să fim atenți, atunci când alegem produse ieftine

Publicat: 05/04/2023 | 14:17
Masa tradițională de Paște. La ce trebuie să fim atenți / foto: Pixabay

Se apropie perioada sărbătorilor pascale, iar românii intră deja, în febra cumpărăturilor. Vicepreședintele ANSVSA, Dănuț Păle, avertizează că românii trebuie să fie atenți atunci când aleg să achiziționeze produse ieftine, mai ales când vine vorba de carne de miel și ouăle de Paște.

Sărbătorile pascale reprezintă o perioadă importantă pentru mulți români, iar masa tradițională include carne de miel, ouă roșii și alte preparate specifice. Este important să fim atenți la calitatea produselor pe care le cumpărăm pentru a ne bucura de o masă sănătoasă și delicioasă alături de familie și prieteni.

Mulți dintre români sunt tentați să cumpere produse mai ieftine, înainte de Paște, însă această alegere este greșită. Specialiștii atrag atenția și susțin că produsele ieftine nu sunt întotdeauna cele mai sănătoase.

Regulile pe care trebuie să le respectăm când alegem produse pentru masa de Paște

Potrivit vicepreședintelui ANSVSA, este important să cumpărăm produse de la producători înregistrați, autorizați și verificați sanitar-veterinar. Deși există comercianți care respectă regulile, nu toți fac acest lucru, așa că este important să fim precauți.

„În primul rând, consumatorii sunt sfătuiți să cumpere din locuri autorizate și înregistrate sanitar-veterinar, să nu cumpere de pe marginea șanțului. În al doilea rând, carnea achiziționată trebuie să prezinte ștampile, cea ovală sau cea rotundă. În cazul ștampilei rotunde, noi am dat derogare pentru zonele unde se află fermieri si unde se amenajează puncte de sacrificare, iar primăriile pot verifica dacă acolo se respectă condițiile de sănătate, de igienă, dacă acea carne trece prin inspecție sanitar-veterinară, pentru a evita ca sănătatea consumatorilor să fie în pericol”, a declarat Dănuț Păle, pentru retail.ro.

La ce să fim atenți când achiziționăm produse pentru masa de Paște / foto: Pixabay

(CITEȘTE ȘI: De necrezut! Cât a ajuns să coste un kilogram de carne de miel, cu o lună înainte de Paște)

În cazul ouălor, vicepreședintele ANSVSA recomandă verificarea ștampilei care indică data la care acestea au fost trimise spre comercializare. De asemenea, coaja ouălor nu trebuie să fie lucioasă sau să prezinte anumite puncte negre.

„Coaja nu trebuie să fie lucioasă sau să prezinte anumite puncte negre. Dacă există nesiguranță vizavi de prospețime, ouăle pot fi scufundate într-un vas cu apă. Dacă sunt proaspete, acestea rămân la fund, în cazul în care se ridică la suprafață, înseamnă ca sunt vechi, întrucât camera de aer se mărește atunci când se învechesc. Fiecare cetățean se expune unui risc dacă nu cumpără din locuri autorizate și înregistrate sanitar-veterinar”, mai spune Păle, conform sursei citate.

(VEZI ȘI: Adevărul despre ouăle de Paște gata vopsite, din supermarket. Greșeala pe care mulți români o fac)