Referendumul a trecut. Scandalul, nu!

De: Cancan
Publicat: 21/05/2007 | 00:00

DECIZIE. O fi spus DA? O fi spus NU?… Bogdan Tiberiu Iacob Rezultatul votului nu va reusi, din pacate, sa limpezeasca scena politica, ba chiar e de asteptat ca batalia sa se incinga si mai tare. Basescu nu a putut fi clintit din loc, ceea ce e o infrangere pentru partidele care i-au vrut capul. Pe de alta parte, nici presedintele nu a reusit o legitimare prea spectaculoasa, asa cum visa, el luand vreo 500.000 de voturi in plus fata de 2004. Ceea ce e cam putin pentru a vorbi „in numele poporului” si a reclama dreptul de a taia si spanzura asa cum vrea, pe esichierul politic.

Se coace marele partid basescian

Odata cu revenirea lui Basescu la Cotroceni, evenimentele se vor precipita. Tintele principale ale presedintelui sunt nasterea unui mare partid de dreapta, format din PLD, PD, PNG, Uniunea lui Talpes si tot ce se poate aduna din PNL, PC ori PNTCD. In paralel, presedintele trebuie sa destrame sistematic PNL si sa mentina nucleul dur al PSD dezbinat, pentru ca anul viitor sa fie sigur ca obtine o victorie de rasunet la generale.

Dezbinare la PNL, tensiuni in PSD

Teoretic, e posibil ca Basescu sa forteze si anticipate, dar e greu de crezut ca le va si obtine. Din acest moment, insa, indiferent de planurile lui Basescu, fiecare partid trebuie sa se gandeasca serios la ce trebuie sa faca in anul care a mai ramas pana la alegeri. Sa le luam pe rand: PNL. Pe langa impresia de nehotarare lasata in perioada campaniei, liberalii dau acum si un mesaj de dezbinare, prin cererea organizatiei lui Orban de a se iesi de la guvernare. Furia sefului de campanie al PNL e lesne de inteles, atat timp cat o serie de grei ai PNL in frunte cu infantilul Bogdan Olteanu s-au dat loviti in aripa, refuzand sa se implice in vreun fel. Pe de alta parte, un PNL plecat acum de la ciolanul guvernarii s-ar dizolva in partidul lui Basescu in scurt timp, liberalii nestand prea grozav la capitolul politica de opozitie. Probabil cea mai buna solutie ar fi ramanerea la putere si demararea urgenta a unei polarizari pe dreapta, care ar putea include o fuziune cu PC, pentru a lua fata PD in privinta constituirii unui mare partid de dreapta. PSD. Partidul are trei mari probleme: recuperarea voturilor pierdute in favoarea lui Becali, refacerea nucleului dur de lideri si gasirea unui autentic lider de stanga. Deocamdata, nu sunt semne ca se va gasi solutia vreuneia dintre ele. E posibil sa aiba loc un congres care sa il aduca in frunte pe Iliescu, insa cu un mandat limitat declarativ, pana la refacerea, intr-o oarecare masura, a partidului. Deocamdata, iesirea lui Rus de ieri anunta mai degraba debutul unor scandaluri interne. PC. Partidul lui Voiculescu e, oricum, in plina dizolvare, asa ca ori se alipeste rapid unei forte superioare, ori risca sa isi dea duhul pana la alegeri. PD. E intr-o situatie favorabila, avand perspectiva atragerii in jurul sau a unor forte politice interesate de un mare partid popular. E posibil, insa, ca dorinta lui Basescu de a se razbuna pe unii democrati care l-au cam „suntat” sa nasca anumite tensiuni interne. De consemnat, totodata, aversiunea democratilor fata de PLD, care ar putea duce, de asemenea, la conflicte interne. PRM si UDMR nu par foarte afectate de scandalurile din aceasta perioada, cu precizarea ca ascensiunea lui Becali poate sa duca la o scadere semnificativa a electoratului lui Vadim Tudor.